Select Page

Večina najstnikov si le stežka, če sploh, predstavlja svet brez Facebooka, Twitterja in ostalih platform za spletno druženje. Kot starša vas verjetno skrbi, kaj vaš otrok na spletu počne.

Vendar pa morate razlikovati med nadzorovanjem otrokovih spletnih aktivnosti in vtikovanjem v njihovo družabno življenje. Facebook vašemu otroku pomeni enako kot igrišče ali diskoteka – prostor za druženje s prijatelji, kamor se staršev ne vabi. Izognite se naslednjim 10 početjem:

 

 1. Preveč objav na otrokovi časovnici
  Z občasnimi objavami informacij ali fotografij na otrokovi časovnici ni nič narobe. Nikakor pa tega ne počnite vsak dan ali celo večkrat dnevno.
 2. »Všečkanje« vsake najstnikove objave
  Tudi »všečkanje« fotografij vašemu najstniku predstavlja vdor v njegovo zasebnost. Čeprav vam je resnično všeč vsaka fotografija ali status, se vsaj občasno zadržite>
 3. Uporaba staromodnega slenga
  Se še spomnite, ko so vaši starši uporabljali besede, zaradi katerih so se vam zdeli iz časov kamene dobe? Kadar komentirate objave svojega otroka, se izrazom iz časov vašega najstništva rajši izognite.
 4. Objavljanje fotografij, ki spravljajo v zadrego
  Starš ste – kar pomeni, da imate neomejeno zalogo fotografij, ki bi vašega otroka lahko spravile v zadrego pred prijatelji. Najstniki so izjemno občutljivi in sramežljivi, zelo jih skrbi, kakšno mnenje si bodo o njih ustvarili novi prijatelji in sošolci. Prihranite slabe fotografije za konec njihove adolescence!
 5. Spoprijateljitev z otrokovimi prijatelji 
  Prošenj za prijateljstvo ne pošiljajte drugim poznanim najstnikom! Če vas bodo želieli vključiti v svoj spletni krog, bodo to storili sami.
 6. Njihova časovnica ni tabla za komunikacijo
  Seveda lahko otroka vprašate, kako mu je šlo pri matematiki ali kdaj namerava priti domov. Vendar tega ne storite na njegovi časovnici – rajši se pogovarjajte v živo>
 7. Preosebno
  Pogosto so starši tisti, ki objavljajo več osebnih informacij o svojem otroku kot on sam. Ne počnite tega!
 8. Ne bojujte njihovih bitk
  Najstniki na spletu zaidejo tudi v nesporazume in spore. Ne rešujte jih namesto njih in ne postavljajte se jim v bran! Če zadeva ni resna, jo bodo rešili sami. Če je resna, na spletu ne boste rešili ničesar.
 9. Popravljanje slovnice in pravopisa
  Slovnica in pravopis sta pomembna, o tem ni dvoma. Vendar ju ne popravljajte na Facebooku!
 10. Objavljanje v imenu svojih otrok
  Imate dostop do otrokovih spletnih gesel? Lepo. Vendar tega ne zlorabljajte. Nikoli ne dostopajte do računa brez otrokovega izrecnega dovoljenja.
(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)