Select Page
Danes, 20. maja, SLOVENSKI čebelarji praznujejo svoj praznik.  Slovenski čebelarji že od leta 2003 na današnji dan praznujejo svoj čebelarski praznik.
20. maja se je namreč pred 281 leti rodil Anton Janša. Bil je prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu, saj ga je že cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju.
Slovenski čebelarji upajo, da bo 20. maj kmalu razglašen kot SVETOVNI DAN ČEBEL in da bodo ta dan vsi čebelarji na Svetu praznovali ta dan kot  svoj »čebelarski« praznik! Čebele si to zaslužijo!
 
Ob tej priliki smo zbrali nekaj misli:
Ljudje na čebelo gledamo drugače kot na večino ostalih živali. Še posebej to velja za slovensko kulturno področje. Čebele pri nas živijo v ličnih čebelnjakih, panje pa pogosto krasijo poslikane panjske končnice. Najlepše pa se poseben status čebele vidi v našem jeziku, ko rečemo, da čebela kot edina žival umre, tako kot človek. Čebela je globoko zasidrana v našo kulturo, do nje pa gojimo zelo spoštljiv odnos.
Čebele za uspešno in trajnostno kmetijsko proizvodnjo predstavljajo neprecenljivo vrednost. So opraševalke mnogih kmetijskih rastlin. Od opraševanja je odvisnih več kot  80 % glavnih poljščinah, ki se gojijo za prehrano ljudi v Evropi oziroma več kot 70% na svetovni ravni.
Čebele tako pomembno prispevajo k svetovni varnosti preskrbe s hrano. Po oceni mednarodne študije iz leta 2008 je opraševanje vredno 153 milijard EUR na svetovni ravni oziroma 22 milijard EUR v Evropi vsako leto.
Čebele imajo s svojim delovanjem pozitivne učinke na celoten ekosistem, na vzdrževanje ekološkega ravnotežja in ohranjanje biotske raznovrstnosti v naravi.
Čebele so hkrati indikator zdravega okolja in zavedamo se, da se vedno večji pritiski človeka na okolje negativno odražajo tudi na življenju in vitalnosti teh drobnih in krhkih živih bitij, še več, lahko celo ogrozijo njihov obstoj v naravi.
Naj medi!
 
Viri:
(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)