V petek, 15. novembra 2019, je otroke v našemu vrtcu in šoli pričakal tradicionalni slovenski zajtrk. Ta je bil kot vsako leto tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji. Z zajtrkom želimo osveščati otroke ter učence o pomenu in prednostih lokalno pridelane oziroma slovenske hrane, o pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja. K temu sodi tudi pomembna zdrava vsakodnevna navada, da dan začnemo z zajtrkom, saj je to tisti obrok, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Tradicionalni slovenski zajtrk daje poseben pomen domači in lokalno pridelani hrani slovenskega porekla. Naši otroci so tako zajtrkovali izključno jedi, ki so bile pridelane v Sloveniji. Na mizi so lahko našli med, maslo, mleko, črn kruh in jabolko. Obenem pa je lahko vsakdo užival v poskušanju jedi na stojnici, na kateri ni manjkalo suho sadje, sadne skute, različne vrste medu, skutno pecivo, medeni kruh in ostale dobrote lokalnih in domačih pridelovalcev. Zajtrk je minil v prijetnem vzdušju, ki so se ga udeležili tudi vsi strokovni in drugi delavci šole. Obiskal nas je tudi župan. Dogodek smo zaključili s sloganom »Hvala za naš super zajtrk!«, ki je tudi osrednji moto letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Organizatorka šolske prehrane Špela Murn, mag. prof.