Skoči na glavno vsebino

Dolenjske Toplice, 3. 4. 2020

Spoštovani starši,

slovenske osnovne šole smo včeraj popoldne prejele obljubljena navodila MIZŠ o izvajanju preverjanja in ocenjevanja znanja v času prekinitve pouka v šoli in izvajanju pouka na daljavo. Navodila so obširna in izhajajo iz potreb otrok ob upoštevanju izrednih razmer, v katerih smo se znašli.

Vesela sem, saj je iz priporočil razvidno, da smo se na OŠ Dolenjske Toplice ustrezno lotili organizacije pouka na daljavo in ponovno bi se vam rada zahvalila za vašo podporo in povratne informacije, ki smo jih vedno zelo veseli. S strokovnimi delavci sem konstantno v stiku in skupaj razmišljamo o najprimernejših rešitvah in načinu dela, ki bo otrokom prijazen, jih ne bo po nepotrebnem obremenjeval in hkrati omogočal njihovo samostojno delo in napredek. V tem delu bi želela jasno povedati, da se vsi še kako dobro zavedamo, da ste starši prevzeli nase veliko breme in da ste postali kot se je šaljivo izrazil nekdo izmed vas tako imenovani »učitelji – vajenci«, ki morate poleg lastnega dela skrbeti tudi za delo vašega otroka in mu velikokrat pomagati pri šolskih obveznostih. Tega si nismo želeli in če kaj, bi se z veseljem že jutri podali nazaj v učilnice, da bi lahko ponovno opravljali naše poslanstvo, ki nam je tako zelo pri srcu. Hvala vam za vašo pomoč, potrpežljivost in razumevanje. Nam je pa hkrati v tolažbo misel, da vendarle delate skupaj z vašimi otroki in da je lahko ta čas tudi nova priložnost, da se z otrokom zbližate na drugačen način v okoliščinah, ki so nam do pred kratkim bile neznane in nepredstavljive.

Kar se ocenjevanja tiče, smo šole dobile navodilo, da se v mesecu aprilu ocenjevanje ne izvaja. V tem mesecu bodo potekale le priprave na preverjanje znanja in sprotno spremljanje učenčevega dela. Naša pozornost bo usmerjena na cilje in učne teme, ki so ključnega pomena za uspešno napredovanje v višji razred. Te teme in učne cilje bomo realizirali postopoma, po korakih in z veliko utrjevanja. Učno snov bomo kar se da zmanjšali glede obsega in več pozornosti namenili sprotnemu delu otrok ter njihovemu napredku. Poiskali bomo načine, da otroke počasi pripravljamo na morebitno ocenjevanje v šoli ob normalizaciji razmer. V kolikor bi se v šolo ne vrnili, pa vas bomo pravočasno obvestili, na kakšen način bomo ocenjevanje izvedli in kakšni so kriteriji ocenjevanja. Zagotavljam vam, da bodo kriteriji in naša pričakovanja jasno zapisana in predstavljena tako vam, staršem, kot tudi otrokom, saj bomo poskrbeli za jasnost in objektivnost pridobljenih ocen. Zasledovali bomo minimalne in temeljne standarde, upoštevali bomo sprotno delo otrok in se pri številu ocen omejili na minimum potrebnih ocen. Ministrstvo bo v naslednjih tednih pripravilo interventni zakon in spremembe Pravilnika o ocenjevanju znanja in napredovanju v osnovni šoli, ki bosta predstavljala osnovo za izvedbo bodisi ocenjevanja na daljavo bodisi prilagojenega ocenjevanja v razredu v primeru, da se bomo lahko vrnili v šole še pred koncem šolskega leta. Podaljševanja šolskega leta ne pričakujemo, a bomo na določene podrobnosti verjetno še morali počakati nekaj tednov.

Prav tako bi vas želela obvestiti, da bomo naš pouk na daljavo že v kratkem začeli bogatiti s poskusnimi javljanji v živo, zanimivimi temami in drugačnimi pristopi k delu. Zavedamo se, da se moramo zelo potruditi, da otroke motiviramo in jih navdušujemo za delo.

Tako bomo že v petek, 10. 4. 2020, izvedli ustvarjalni dan za celo šolo, ki bo času primerno praznično obarvan in bo razbremenil otroke ter jih zaposlil na še bolj ustvarjalen način. Poimenovali ga bomo Dan z družino. Nekaj idej za ustvarjalni dan: izdelava velikonočnih konstrukcij iz papirja, naravnih ali odpadnih materialov, izdelava origamija, izdelava darila za mamo, očeta iz odpadnih ali naravnih materialov, pomoč na vrtu, pri hišnih opravilih (otrok pospravi posteljo, se nauči zašiti gumb, natančno pospravi svojo sobo, stanovanje, obesi perilo, pomije posodo …), skuha kosilo, barva velikonočna jajčka, pripravi (speče) sladico ali potico  …

V torek, 14. 4. 2020, pa bomo skupaj izvedli dan za gibalne aktivnosti, ki ga bomo poimenovali Dan za gibanje, da se malo razbremenimo od praznikov.

Nekaj naših idej: učenci pripravijo vadbo za celo družino v stanovanju ali zunaj, pripravijo poligon v naravi ali stanovanju (pustite domišljiji prosto pot, le na varnost ne pozabite), igre naših babic: ristanc, zemljo krast, Ljubljana-Zagreb-Beograd, Kraljica koliko korakov mi daš …, »Olimpijada« v stanovanju ali doma, tekmovanje v košarki, pohod na bližnji hrib, poligon v naravi, tek čez drn in strn … Pri aktivnostih v naravi pa ne pozabite na varnostna priporočila za gibanje na prostem.

Ker imate doma različne možnosti, smo se odločili, da vam ponudimo več idej med katerimi lahko izbirate ali pa dan preživite čisto po svoje.

Vabljeni ste, da se otrokom pri ustvarjanju v skladu z vašimi zmožnostmi tudi pridružite in nam pošljete kakšen foto ali video utrinek. Z vašim dovoljenjem ga bomo z veseljem objavili na spletni strani šole pod zavihkom Spletna razstava.

Ob koncu bi z vami želela deliti le še misel, da vas otroci v času, ko nimajo veliko stikov in ko jim je odvzeta možnost, da se skupaj z vrstniki družijo in veselijo, še toliko bolj pomembno, da jim stojite ob strani, jim pokažete, da jih imate radi in da poiščete priložnosti za skupne dejavnosti, družinske igre in druge oblike kakovostnega preživljanja skupnega prostega časa. Vsi ga potrebujemo, zato vas prosim, da ne pozabite na ta pomemben del življenja.

Ostanite zdravi vi in vaši najbližji.

ravnateljica Andreja Koščak, prof.

 

 

Dostopnost