Skoči na glavno vsebino

Okoli devete ure zjutraj smo se peš odpravili do metroja in se odpeljali v center mesta. Tam smo šli v Kotsanas muzej antične grške tehnologije. Muzej je razdeljen na štiri dele: izumi, znanost in astronomija, glasba in igre. Spoznali smo, kako so si med bojevanji pošiljali skrivna sporočila, kakšen je bil prvi robot, alarmni sistem, starodavni avtomatski sistem za odpiranje vrat, kako so izdelali prve samostrele, naprave za preračunavanje luninih men, prvi top, budilke … Vsak izum smo lahko preizkusili. Meni je bil najbolj všeč Pitagorov test, s katerim sem preverila svojo osebnost in se pri tem izkazala.

Sledil je obisk šole naših gostiteljev, 2. gimnazije v provinci Kaisariani. Tam smo pojedli odlično kosilo in vsi skupaj zaplesali nekaj tipičnih grških plesov. Po zaključenem kosilu smo imeli delavnico, na kateri smo s pomočjo reciklaže izdelali nakit iz časopisnega papirja. Z avtobusom smo se odpeljali v kulturni center Stavros Niarchos Fundation, ki zajema operno hišo in nacionalno knjižnico. Streha knjižnice je zelena streha, na kateri je čudovit park. Povzpeli smo se na vrh operne hiše, s katere je bil čudovit razgled na cele Atene.

Knjižnica ima štiri nadstropja. V prvem in drugem je knjižni del z raznoraznimi čitalnicami, računalniškimi sobami in sobami za predavanja. Knjižnica ima tudi snemalno, filmsko in radijsko sobo, čitalnico za študente raziskovalce, ki gradivo prebirajo tam. V tretjem in četrtem nadstropju imajo tudi galerijo z raznoraznimi slikami in umetninami grških in tujih slikarjev.

Imajo tudi oddelek za otroke, v katerem so urejene igralnice s sedežnimi garniturami in televizijami za gledanje pravljic. Mnoge pravljice tudi govorno posnamejo za slepe.

Celoten dan je bil zanimiv in zelo poučen.

Lara Čengija, 7. a

Dostopnost