Skoči na glavno vsebino

V torek, 3. 5. 2022, smo učenci 5. razredov odšli v Dolenjski muzej. Ogledali smo si stalno razstavo Arheološka podoba Dolenjske. Zanimivi so bili ostanki peči za taljenje železa, oklep vojščaka ter ogrlice iz steklenih kroglic in jantarja. Po ogledu razstave smo odšli na delavnice.  Preizkusili smo se v mletju žita. Na tla smo položili ploščat kamen. Nanj smo dali zrna žita in nato z manjšim kamnom drsali po spodnjem kamnu. Pri tem so se zrna pšenice drobila. Morali smo biti zelo vztrajni in močni, da smo namleli eno posodico moke. Poskušali smo narediti tudi ogenj. Pri tem smo uporabili leseno deščico, palico in lok. Čeprav smo se zelo trudili, nam ognja ni uspelo zanetiti, les pa se je kar dobro segrel in skoraj smo videli dim. Postavili smo se v vlogo jamskega človeka, si oblekli oblačila iz živalske kože ter iz palice in kamna naredili preprosto orodje. To je bila kamnita motika za obdelovanje njive. Iz gline smo oblikovali preprosto posodico za shranjevanje vode, žita ali druge hrane. Iz lesene ploščice in navpičnih palic smo s  prepletanjem naredili hišo, ki smo jo pokrili z lubjem. Najbolj so nam bile všeč delavnice, še posebno mletje žita.

Vid, Gabriel, Klara 5.a

 

 

KOLESARKI IZPIT

 

Učenci v 5. razredu smo komaj čakali, da lahko opravimo kolesarki izpit. V septembru smo opravili spretnostni poligon na igrišču. V zimskih mesecih smo vsak teden spoznavali prometna pravila in se učili za teoretični del kolesarskega izpita. V spletni učilnici Kolesar smo trenirali simulacijo kolesarskega izpita. V začetku maja smo opravili teoretični del izpita, ki je potekal v spletni učilnici Kolesar. Potem smo opravili še spretnostno vožnjo na poligonu na šolskem igrišču. Nekateri so bili uspešni v prvem poskusu, ostali pa so morali poskušati večkrat. Ko smo vsi opravili teorijo in spretnostni poligon, smo lahko odšli na vožnjo na cesto. Vozili smo po Dolenjskih Toplicah v skupinah po pet učencev in seveda učiteljica. Največ težav nam je povzročalo križišče in nakazovanje pravilne roke. Vožnja po klancu navzgor in sonce nad glavo sta nas pošteno utrudila. 26. maja smo imeli izpitno vožnjo, katero smo vsi uspešno opravili in tako pridobili kolesarsko izkaznico. Pred izpitno vožnjo je učiteljica pregledala opremljenost koles. Kdor je imel nameščeno pravilno opremo, je prejel nalepko varno kolo. Za varnejšo izpitno vožnjo nam je bila v pomoč tudi policistka.  Komaj čakamo, da se bomo lahko sami vozili po cesti.

 

Vid, Miha in Klara 5. a

 

IZDELAVA GUGALNIC

                Pri naravoslovju in tehniki smo spoznali različne gugalnice. V gozdu smo iz naravnih materialov in vrvice izdelali gugalnico nihalko in gugalnico prevesnico. Lažje smo izdelali gugalnico nihalko, ker smo našli več naravnega material za njeno izdelavo. Potem smo pa še v razredu izdelovali obe gugalnici iz lepenke, lesa, slamice in vrvice. Največ težav smo imeli z zabijanjem žebljev, saj so se le ti neprestano zvijali. Pri delu smo si pomagali s kladivom, luknjačem, ročnim vrtalnikom in šilom.

 

Vid, Miha in Klara, 5. a

 

 

KOSTANJEVICA NA KRKI

V začetku junija smo odšli v Kostanjevico na Krki. Imeli smo naravoslovni dan. Izpred šole smo odšli ob 8.20. Ko smo prišli v Kostanjevico na Krki, smo najprej pojedli malico. Nato smo se odpravili na ogled Galerije Božidarja Jakca, ki se nahaja v nekdanjem samostanu. Ogledali smo si različne razstave in se sprehodili po razstavnih prostorih.

Po ogledu smo se odpeljali do Kostanjeviške jame. Pred vstopom v jamo nam je vodič povedal nekaj zanimivosti o jamah. V jami smo videli različne kapnike ( stalagmite, stalaktite, stalagmite in zavese), pajka, kobilico in netopirja.

Gabriel Kralj, 5.a

Dostopnost