Skoči na glavno vsebino

Vsako leto 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane.  Praznujemo ga  v več kot 150 državah sveta. Ta dan je namenjen ozaveščanju, kako pomembno je, da s hrano delamo čim bolj odgovorno. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjeni datum je bil izbran, ker je bila na ta dan leta 1945 organizacija ustanovljena.

Geslo letošnjega svetovnega dneva hrane je »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«). Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo ob letošnjem svetovnem dnevu hrane tako izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost.  Naloga sveta je, da zgradimo trajnostni svet, v katerem ima vsakdo in povsod dostop do energijsko in hranilno primerne hrane.

Ob tej priložnosti so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Ljubljana in OE Novo mesto pripravili video prispevek, v katerem izpostavljajo 3 ključna sporočila, ki lahko pripomorejo k bolj ekonomičnemu in uravnoteženemu prehranjevanju

Posnetek je dostopen na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Oav8t1qJsJg

O pomenu svetovnega dne hrane, poudarkih, ki jih letos želijo še posebej izpostaviti in se nanašajo na okolje, v katerem živimo, si več lahko preberete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/16-oktober-2022-svetovni-dan-hrane-vec-bi-morali-storiti-za-vecjo-dostopnost-in-prepoznavnost.

Dostopnost