Skoči na glavno vsebino

V torek, 25. oktobra 2022, je v prostorih Državnega zbora potekal 2. festival Rastoče knjige Slovenije. Na njem je sodelovalo 10 šol: OŠ Brusnice, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Lava Celje, OŠ Senovo, OŠ Stopiče, OŠ Šmihel, OŠ Šmarjeta, OŠ Veliki Gaber, OŠ Stična in Rastoča knjiga Dolenjske Toplice.

V avli Državnega zbora je vsaka šola razstavila nekaj izdelkov, ki so jih v preteklem letu izdelali v sklopu projekta Rastoča knjiga. Prva ura je bila namenjena predstavitvi šolskih rastočih knjig, nato pa je sledila okrogla miza z naslovom Jezik – narodova identiteta in ponos. Sodelovale so: Publicistka in novinarka Katarina Keček, predsednica Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije Vida Bogataj, predstavnik Dijaške organizacije Mark Djuraševič in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Festival Rastoče knjige se je nadaljeval ob 12. uri v Severnem ljubljanskem parku Navje ob Železni cesti pri portalih Združenih rastočih knjig sveta, ko se je Združenim rastočim knjigam sveta z Zbirko desettisočerih listov (Man’yoshu) kot 16. članica pridružila Japonska. Portal je otvoril Nj. ekselenca Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Republiki Sloveniji.

Program šolskih rastočih knjig sem letos oblikovala jaz. Iz naše šole so sodelovale še učiteljica Mojca Kranjc in učenke Hana Fink in Mija Pavlin iz 9. razreda, ki sta predstavljali naš zbornik, ki smo ga izdali ob 10-letnici rastoče knjige OŠ Dolenjske Toplice ter Anja Janežič iz 9. a in Ilona Čih Zupančič, ki sta sodelovali v kulturnem programu. V Državnem svetu sta sodelovali še gospe Helena Miša Kulovec, ki je predstavljala lokalno rastočo knjigo občine Dolenjske Toplice, ki se je edina prijavila na festival in Ivana Pelko. Z nami pa je bila tudi predstavnica občine Dolenjske Toplice gospa Polona Vrtar, ki je poskrbela za prevoz nas vseh v Ljubljano in nazaj, za kar se ji seveda tudi najlepše zahvaljujem.

                                                                                                                           Marija Andrejčič

Dostopnost