Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 27. oktobra 2022, smo učenci 9. razreda imeli tehniški dan z naslovom Motorji in prenosi. Koordinator dneva je bila Helena Jordan. Ob 8.30 smo se odpravili iz šole v Novo mesto do Šolskega centra Novo mesto, kjer smo spoznali tri različna področja dela z avtomobili. Sprejel nas je g. Ivo Šteblaj in nam na kratko predstavil vse vrste šol, ki so del ŠCNM. Bolj natančno nam je predstavil poklicne šole, kjer smo izvajali dejavnosti. Po predstavitvi smo pojedli malico in se razdelili v tri skupine.

Prva delavnica je bila Delo v avtomehanični delavnici, ki jo je vodil g. Vili Tomažič. Delavnica se je odvijala v avtomehanični učilnici. Na začetku ogleda nam je povedal, kakšne informacije so vse na pnevmatikah. Nato smo se odpravili v delavnico, kjer nam je pokazal postopek menjave pnevmatik. Potem je vsak iz skupine moral sneti vse pnevmatike z avta in jih tudi namestiti nazaj. Kdor pa je želel, je lahko poskusil sneti gumo s platišča.

V drugi delavnici Predstavitev delovanja motorja in prenosnih mehanizmov nam je g. Ivo Šteblaj predstavil različne vrste avtomobilov, dvotaktne in štiritaktne motorje pa tudi električne motorje ter kje se različni motorji uporabljajo. Med drugim nam je  predstavil zgodovino avtomobilov, kako so se ti razvijali in izboljšali skozi čas. Spoznali smo, kako delujejo avtomobili, ki delujejo na gorivo in elektriko (hibridi).

Pri tretji in zadnji delavnici Delo v delavnici – kovine smo šli v avtokaroserijsko učilnico in se seznanili s poklicem avtokaroserista.  Pod vodstvom g. Jožeta Škedlja spoznali, kako potekanje barvanje avtomobila in tudi postopek lakiranja, s katerim damo avtomobilskih delom, pa tudi čeladam, ogrodjem pušk za vojsko in podobnim rečem, barvo in lepši izgled. Po koncu predstavitve dela in ogleda posnetka, na katerem je bil prikaz postopka, smo se odpravili k  barvanju in lakiranju. Vsak si je lahko izbral kovinski kip živali, ki smo ga pritrdili (točkovno varjenje)na podstavek in se odpravili v prostor, kjer smo z barvnimi pršili nadgradili izgled naših kovinskih kipcev.

Po končanem ogledu vseh delavnic, smo se okoli 12. ure odpravili nazaj v šolo, kjer smo ujeli ravno čas kosila.

Tjaša Medle, 9. a

Dostopnost