Skoči na glavno vsebino

V sredo, 7. decembra 2022, smo imeli učenci osmih razredov kulturni dan z naslovom Po Prešernovih poteh. Izpred šole smo odšli ob pol osmih zjutraj, od koder je naša pot najprej vodila do Ljubljane. 

Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se sprehodili do Prešernovega trga, kjer sta nas pričakala naša vodiča, ki sta se z nami odpravila vse do Vrbe, in nam pripovedovala o Prešernu, njegovih delih ter o njegovem življenju. V Ljubljani smo si ogledali Prešernov spomenik, nekaj učencev pa je recitiralo Povodnega moža. Nato smo se sprehodili do Vodnikovega trga oz. tržnice, kjer smo se ustavili ob spomeniku Valentina Vodnika. Vodiča sta nam pojasnila, da je tam nekdaj stal licej, na katerem se je šolal tudi France Prešeren. Sprehodili smo se tudi po Rožni ulici, kjer je Prešeren napisal nekaj svojih najboljših del, kot so Sonetni venec, Gazele, Soneti nesreče. Tam je živel med leti 1829 in 1835. Nazadnje smo si ogledali še trnovsko cerkev, kjer se je Prešeren nesmrtno zaljubil v Primičevo Julijo.

Potem smo se odpravili v Kranj, kjer smo si ogledali Prešernovo hišo, preurejeno v muzej, v katerem so bila razstavljena nekatera od njegovih del. Sprehodili smo se tudi do Prešernovega gaja ter ob njegovem grobu recitirali eno od njegovih pesmi. 

Nazadnje smo se odpravili še v njegov rojstni kraj, to je Vrba na Gorenjskem. Tam smo si ogledali Prešernovo rojstno hišo, cerkev svetega Marka ter njegov spomenik. 

Ob koncu kulturnega dneva smo se polni novega znanja in vtisov odpeljali nazaj v šolo, kamor smo se vrnili ob približno 15.45.

Zala Otorepec, 8. a

Dostopnost