Select Page
Na predvečer vseh svetih je je noč čarovnic. Praznik je k nam prinesla vedno vecja komercializacija in globalizacija iz Amerike.

 

Korenine ima noč čarovnic pri starih Keltih, ki so na ta dan praznovali novo leto. Verovali so, da takrat mrtvi prihajajo po telesa živih, da bi si zagotovili večno življenje. Zato se se Kelti napravili v kostume iz živalske koze in si nadeli živalske maske, da bi pregnale te zle duhove. Pomaga tudi, če izrezljaš iz buče grdo spako in v njej prižgeš svečo.

 
 
 
 
 
 
Na današnji dan, 31. oktobra 1517. je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu, obesil 95 tez, ki so govorile o prenovi cerkve. S tem se je začelo gibanje, ki ga imenujemo reformacija in je tudi za Slovenijo izrednega pomena.
V tem obdobju smo dobili prvo slovensko knjigo, prvi slovenski pravopis in pa prevod Biblije, ki je delo Jurija Dalmatina. Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik in pisatelj, rojen 9. junija 1508, v Raščici pri Velikih Laščah, je leta 1550. napisal prvo knjigo v slovenskem jeziku Katekizem. Za lažje branje le tega, je napisal tudi Abecednik.
V času reformacije, smo dobili tudi prvi slovenski pravopis, izpod peresa slovenskega protestanta in slovničarja, Adama Bohoriča. Za najbolj pomembno delo tega časa pa štejejo obsežen prevod Biblije.  Največ protestantov pri nas je v Prekmurju. Protestantski duhovniki se lahko poročijo in si ustvarijo družino. Duhovnice so lahko tudi ženske.                                                                                                     

 

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)