Select Page

COMENIUS - Chemnitz 2014 410Ker naša šola sodeluje v Comenius projektu, smo imeli nekateri možnost, da smo šli v maju v Nemčijo, natančneje v mesto Chemnitz. Vendar za to smo morali nekaj narediti. Ker smo v osmem razredu bolj delovna dekleta, nas je šlo v Nemčijo pet deklet: Anja Kump, Anja Šporar, Valentina Umek, Valentina Bojanec ter Špela Sintič. Z nami so bili trije učitelji in sicer: Dejan Žnideršič, Antonija Miklavčič Jenič ter ravnateljica Maja Bobnar.
V nedeljo, 11. 5., smo se z letalom odpeljali v Nemčijo, kjer smo bili cel teden do 18. maja, ko smo se vrnili domov. Od ponedeljka do sobote smo imeli program, ki so ga organizirali učitelji in učenci tamkajšnje šole. Program je izgledal takole.

V ponedeljek, 12. 5. 2014, smo se vsi zbrali ob osmih v šoli in se skupaj počasi odpravili v Tietz. Tam smo imeli ob desetih uraden sprejem, nato pa smo imeli nekaj prostega časa ter kosilo. Po kosilu smo imeli voden ogled Tietza ter ogled Chemnitza. Ogledali smo si različne znamenitosti Chemnitza, imeli pa smo tudi voden ogled operne hiše. Naša skupina je končala prej, zato smo za dobro uro odšli po nakupih. Ob šestih so po nas prišli naši gostitelji, pri katerih smo imeli večerjo.

V torek, 13. 5. 2014, smo se vsi člani Comenius projekta zbrali v šoli in nato skupaj odšli na avtobus. V Dresden smo prispeli ob 9:45.V Dresdnu smo se razporedili v šest skupin po devet učencev iz različnih šol. Sledila so navodila in obrazložitev poteka dne. Ob 10:30 smo pričeli z igro, skozi katero smo po skupinah spoznali mesto in njegove znamenitosti. Skoraj vse skupine so že na začetku naredile napako, tako da nas je večina končala nekoliko prej. Ob 12:30 smo se zopet zbrali in počakali na avtobus, ki nas je odpeljal do naslednjega cilja, Saške Švice. Čez dobro uro smo že sedeli v tamkajšnji restavraciji in pili topel čaj, vročo čokolado ali kavo. Dobili smo tudi pecivo. Ko smo spili pijačo, smo si po skupinah z učitelji ogledali prelep Bastei Brücke. To je prostor, kjer je veliko vzpetin iz apnenca – tu naj bi imeli stari Slovani svojo utrdbo. Sprehodili smo se tudi po mostu, ki je povezoval več vzpetin, da smo si ogledali večji del tega prelepega narodnega parka. Zatem smo se skupaj vrnili do avtobusa in ob 16:00 smo se odpravili nazaj proti Chemnitzu. Čez dve uri smo prišli pred šolo, od tam pa domov. Dan je bil dokaj naporen, saj smo cel dan hodili po mestu in narodnem parku.

Sredo, 14. 5. 2014 smo pričeli v šoli ob 8:00. Nato smo se razdelili v štiri skupine, in sicer je ena delavnica delala lesene figure, tam je šla učiteljica Antonija, druga je bila likovna delavnica. Valentina U., Anja K. in učiteljica Maja so šle na kuharsko delavnico, kjer so pekle pecivo. Jaz, Valentina B, Anja Š. in učitelj Dejan pa smo šli v milno manufakturo, kjer smo naredili svoje milo. Po končanih delavnicah smo se vrnili v skupni prostor v šoli, kjer smo imeli kosilo, nato pa smo zamenjali delavnice. Vsi skupaj smo šli na delavnico, kjer smo izdelali lesene figure. Ob približno 17:00 smo se odpravili proti restavraciji, kjer smo imeli večerjo. Bilo je zelo dobro in zanimivo, ob 19:30 pa so po nas prišli gostitelji.

Četrtek, 15. 5. 2014, se je pričel ob osmih v šoli. Zbrali smo se v skupnem prostoru in nato odšli na avtobus. Odpeljali smo se v proizvodnjo dišečih kadil/dišav. Po kratki predstavitvi smo sami izdelali kadilo. Roke smo si morali umiti v ledeno mrzli vodi, ker so bile črne od oglja. Potem smo si ogledali trgovino z ročno izdelanimi izdelki. Po kosilu v restavraciji smo odšli v rudnik srebra in si ogledali muzej. Vrnili smo se v šolo in imeli žar na prostem. Ogledali smo si program, v katerem je igral šolski band. Nato smo imeli dražbo in odšli domov z gostitelji.

Tudi v petek, 16. 5. 2014, kot vsak dan smo se vsi člani Comeniusa projekta zbrali v šoli. Nato smo odšli v Tietz, kjer smo imeli uraden zaključek projekta. Na prireditvi smo si ogledali tudi nekaj slik iz prejšnjih mobilnosti, ker je bila ta mobilnost zadnja. Po prireditvi smo učenke OŠ Dolenjskih Toplic odšle po nakupih.


V soboto, 17. 5. 2014, ob enih so nas gostitelji pripeljali pred hostel, v katerem so bili nastanjeni učitelji. Ko smo bili vsi zbrani, sta nas organizatorka projekta Andrea ter njen mož, odpeljala na letališče v Dresden. Od tam smo leteli v München, kjer smo prestopili na drugo letalo, ki nas je odpeljalo v Zagreb. Na letališču nas je že čakal hišnik Brane, ki nas je odpeljal pred šolo. Domov smo prispeli v nedeljo zjutraj.

Valentina Umek, 8. a
Anja Šporar, 8. b
(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)