Select Page

9. maj 1945 je uraden konec druge svetovne vojne, to je dan zmage nad okupatorjem oziroma dan Evrope.

Letošnje leto je še posebej praznično, saj mineva 70 let od konca druge svetovne vojne. Na predvečer obletnice bo, v petek, 8. maja 2015, ob 20.30 v Križankah v Ljubljani potekala državna proslava.
Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Milan Brglez.
Režiserka programa proslave Objemi me, svoboda Katja Pegan,napoveduje, da je pred nami večer srečnih, veselih, zaljubljenih in strastnih ljudi. Večer različnih evropskih jezikov. Šarmanten večer, kjer je človeško nad ideološkim. Da bi se spomnili tega trenutka sreče, trenutka svobode, bodo ustvarjalci zamrznili majski večer leta 1945 in s pesmimi upora, popularno glasbo in narodno glasbo Evrope in ZDA obudili čas zanosa, zmage, čutnosti in svobode.
Vabljeni k ogledu prireditve! 
Sicer pa Evropa svoj dan praznuje v spomin na 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil svoj predlog o oblikovanju organizirane Evrope, ki je nujna za vzdrževanje miroljubnih odnosov. Ta predlog, znan kot » Schumanova deklaracija », se upošteva kot začetek oblikovanja tega, kar je zdaj Evropska unija. To je tudi rojstni dan Evrope, ki ga praznujemo od leta 1985. Danes je postal 9. maj evropski simbol, ki poleg zastave z 12-timi zvezdicami na modri podlagi, himne Ode radosti, gesla-Velika združena Evropa in enotne valute evra opredeljuje Evropsko unijo. Slovenija je postala njena članica leta 2004 . Dan Evrope je priložnost za dejavnosti in dogodke, ki Evropo približajo njenim državljanom in narode Unije zbližajo med seboj.
9. maj pa je tudi praznik Ljubljane – praznik našega glavnega mesta v spomin na osvoboditev Ljubljane leta 1945.
Prijetno počutje v Sloveniji in Evropi vam želimo in hvala za pozorno poslušanje.
(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)