Select Page
ANDERSENOV VEČER 2015V tekočem šolskem letu smo v OŠ Dolenjske Toplice v okviru projekta Rastoča knjiga izvedli že tretji Andersenov večer in tako obeležili obletnico rojstva največjega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je nekoč dejal: » Življenje je najlepša pravljica« in 2. april – svetovni dan mladinske književnosti oziroma dan knjig za otroke in mlade.
Letos smo ponudili udeležbo na tem večeru vsem učencem. Delavnice smo izvajali učitelji šole in knjižničarka iz Krajevne knjižnice Dolenjske Toplice. Učenci in učitelji smo se prijavili prostovoljno, kar še bolj dokazuje, kako radi imamo lepo slovensko in prevodno knjigo. Ta večer je bil namenjen vsem, ki nas druži veselje do lepe knjige, ki nas nikoli ne pusti same in neprizadete, skratka knjiga je najboljša prijateljica, ki nas nikoli ne razočara. Za ta večer se prijavilo 50 učencev, na sklepni del pa smo letos povabili tudi starše. Seveda smo se na ta večer pripravljali že mnogo prej, saj je bilo potrebno prebrati nekaj knjig, poiskati biografske podatke na spletu ali v enciklopedijah.
Sam finalni večer – prvi petek v aprilu – pa je potekal v obliki delavnic, in sicer: lutkovne delavnice na temo Palčice, Andersenove ustvarjalnice in Andersenove pravljične urice, vse na književna besedila Hansa Christiana Andersena.
Gost sklepne prireditve je bil dr. Janez Gabrijelčič – idejni vodja Rastoče knjige. Ob tej priložnosti smo izdali tudi zbornik Abecede mojstrstva in odličnosti, katerega smo na tem večeru tudi predstavili v elektronski obliki. V jedilnici je učiteljica likovne umetnosti predhodno pripravila razstavo dreves, ki so jo izdelali učenci predmetne stopnje v okviru kulturnega dne Ta nori šolski dan v decembru 2014 in se nanaša na našo prednostno nalogo Živim zdravo – živim z naravo. Gospa ravnateljica jo je na zaključnem delu Andersenovega večera tudi predstavila. Učiteljica geografije je tudi predhodno v jedilnici razstavila izdelke učencev, ki so jih izdelali v tem šolskem letu v sklopu projekta Rastoča knjiga.
Naj še omenim, da je pri tem sodeloval tudi akademski slikar Jože Kumer iz Dolenjskih Toplic, ki je tudi že predhodno na hodniku ob knjižnici postavil razstavo svojih ilustracij iz knjig novomeške pisateljice Ivanke Mestnik.
Na hodniku ob knjižnici smo postavili še odprto knjižnico, iz katere si lahko obiskovalci sami izposojajo, ga preberejo in vrnejo.
Želimo, da postane naša stalna oblika dela ob svetovnem dnevu mladinske književnosti, razmišljamo pa tudi o Topliški bralni noči za odrasle ob dnevu slovenske knjige – 20. aprilu oziroma o branju ob svečah v Kulturno-kongresnem centru Dolenjske Toplice 2016.
                                                                                  Marija Andrejčič
(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)