Select Page

V OŠ Dolenjske Toplice smo letošnji prvi aprilski petek izvedli že četrti Andersenov večer in s tem počastili svetovni dan otroške in mladinske književnosti in rojstni dan največjega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je nekoč dejal, da je življenje največja pravljica. Letos smo ga v celoti posvetili branju, saj je naša šola in Občina Dolenjske Toplice vključena v projekt Rastoča knjiga. Izvedli smo ga medgeneracijsko, kar pomeni, da so v njem sodelovali učenci, starši, stari starši in zaposleni, ki so se prostovoljno prijavili in ki imajo radi knjige in branje. Udeležilo se ga je približno 70 učencev od 1. do 6. razreda in 30 njihovih staršev.

Učenci so imeli možnost izbire skupin med naslednjimi ponujenimi: Branje ob svečah, Branje na ležalnikih, Branje v spalnih vrečah ter Večerno in nočno branje. Največ učencev se je prijavilo v skupino Branje ob svečah, nato Branje v spalnih vrečah in Branje na ležalnikih.

Najprej smo se zbrali v jedilnici, kjer nas je vse pozdravila ravnateljica šole in vrtca Maja Bobnar, nato še organizatorica Andersenovega večera Marija Andrejčič, ki nas je tudi razdelila v skupine in predstavila učiteljice, ki so vodile posamezne skupine. Bilo je kar šest skupin s približno šestnajstimi udeleženci, ki so jih vodile učiteljice: Greta Košmrl, Marija Murn, Alma Ivekovič, Katja Bučar, Petra Lukman in Marija Andrejčič. Odšli smo v učilnice na razredni in predmetni stopnji ter seveda v šolsko knjižnico. Najprej smo jim prebrale Poslanico ob 2. aprilu 2016, , mednarodnem dnevu knjig za otroke, ki jo je pripravila Brazilska sekcija IBBY Nekoč je…, nato smo se pogovarjali o branju: kdaj učenci berejo, kdo jim bere, kaj berejo… Nekaj smo povedali tudi o Hansu Christiana Andersenu, pregledali smo knjige in ostala gradiva, ki so jih učenci prinesli od doma, pregledali smo nekaj slikopisov, knjig brez besedil, informativnih knjig, biografij, plakatov, vabil.., nato pa smo seveda brali Andersenove pravljice. Brali so učenci, učiteljice in seveda so se zelo radi vključili v branje tudi starši. O prebranem smo se seveda tudi pogovarjali, nekateri so si ogledali Andersenovo risanko ali se celo zaigrali nekaj njegovih igric.

Staršem in otrokom je večer prehitro minil, bili so zelo navdušeni nad takim branjem in si želijo podobnih srečanj večkrat ne leto. Odrasle udeležence smo povabile tudi k sodelovanju pri bralni znački za odrasle in ponudili smo jim knjige iz odprte knjižnice. Čisto na koncu pa se lepo zahvaljujem staršem za fotografiranje in  našim kuharicam, ki so za vse udeležence pripravile čaj in drobno pecivo.

 

 

 

Marija Andrejčič, organizatorica Andersenovega večera

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)