Select Page

2. april je svetovni dan mladinske književnosti in rojstni dan največjega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je nekoč izjavil, da je življenje samo najlepša pravljica. V spomin na njegovo rojstvo po slovenskih splošnih in šolskih knjižnicah izvajajo Andersenovo bralno noč, in sicer v noči s petka na soboto po 2. aprilu. Letos je bilo to v noči s 5. na 6. april in to noč smo prvič izvedli tudi v naši šoli v okviru projekta Branje in pisanje.

Sodelovanje v Andersenovi noči je prostovoljno. Na naši šoli se je prijavilo kar 41 učencev druge triade. Podrobno smo obdelali Hansa Christiana Andersena in njegovo Malo morsko deklico ter seveda zvedeli še marsikaj zanimivega o Danski – Andersenovi domovini. Dejavnosti smo izvajali profesor Mihael Potočar, vodja projekta Branje in pisanje, magistrica Urška Bučar in Marija Andrejčič, knjižničarka in vodja Andersenovi noči in Ida Štimec- študentka razredna pouka, ki je bila ravno v tem času na praksi na naši šoli.

V šolo oziroma v knjižnico smo prišli ob 19.00 uri. Najprej smo prebrali celotno besedilo Mala morska deklica, nato pa smo si ogledali še istoimenski film. Potem smo se najprej o tem pogovarjali, ugotavljali podobnosti in razlike, ilustracije, glasbo, govor…Nato smo se razdelili v tri skupine, in sicer: Kreativno pisanje; tu so pisali različne zgodbice o Mali morski deklici z drugačnim koncem, jedrom.., IKT skupina je računalniško obdelovala Malo morsko deklico in pisatelja, Likovna skupina pa je izdelala knjigo o Andersenovi noči, ki je zdaj postavljena na posebni polici v šolski knjižnici. V vseh treh delavnicah so bili učenci zelo aktivni in so radi sodelovali. Na koncu smo naredili še kratko analizo, kjer si učenci želijo, da bi noč res trajala do jutra, ko naj bi v to noč vključili tudi spanje. Letos smo z dejavnostmi končali ob 23.00 uri, ko so učence odpeljali domov starši.

   Marija Andrejčič, vodja Andersenove noči

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)