Select Page

MLADI ČEBELARJIČebelarska zveza Slovenije (ČZS) je v soboto, 11. maja 2013, že 36-tič zapored organizirala Državno srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev, ki je tokrat potekalo na OŠ Dob, v sodelovanju z omenjeno šolo in ČD Krtina Dob.
Letošnjega tekmovanja se je udeležilo več kot 470 učencev. To pomeni, da je med mladimi veliko zanimanja za čebelarstvo, kar je med drugim rezultat uspešnega delovanja čebelarskih krožkov pod vodstvom prizadevnih mentorjev ter nedvomno je usmeritev ČZS o delu z mladimi na pravi poti. Gospod predsednik Boštjan Noč s svojimi sodelavci so nedvomno pripomogli, da take organizacije oziroma izvajanje čebelarskih krožkov ni nikjer po svetu , kot je v Sloveniji. Zato tudi posledično vsako leto narašča število krožkov in učencev.

V soboto, 11.5.2013, smo odšli v osnovno šolo Dob Krtina, ki se nahaja blizu Domžal. Imeli smo 5 ekip (9 učencev in učenk): s podružnične šole Dvor – Jure in Urška ter z naše šole (OŠ Dolenjske Toplice) – Tilen in Nika, Barbara in Gregor, Tjaša in Ana ter Urška, ki je bila sama v ekipi.

V Osnovni šoli Dob smo za sprejemno darilo dobili: dva izvoda Slovenskega čebelarja, semena sončnic, mapo OŠ Dob, kemični svinčnik, domače medenjake (spekli so jih kuharice in učenci), bio bonbone in bio piškotke z rozinami. Po zajtrku smo se razdelili po učilnicah in se spoznali. Tekmovanje se je imenovalo 36. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije.

Tega tekmovanja se je udeležilo več ko 470 otrok iz cele Slovenije. Po tekmovanju smo si ogledali film in razstavo, nato pa odšli na kosilo. Po kosilu smo se po dežju peš odpravili proti Železni jami ter si jo ogledali. Ko smo se vračali proti šoli, je iz nasprotne strani prišel hišnik in nas peljal v letno gledališče Studenec. Tam smo izvedeli naše rezultate tekmovanja. Naši rezultati so bili: Nika in Tilen – 30 točk (dosežene vse možne točke)) osvojila zlato priznanje, Jure in Urška – 29 točk osvojila zlato priznanje, Tjaša in Ana – 28 točk osvojila srebrno priznanje, Urška – 28 točk, osvojila srebrno priznanje, Barbara in Gregor – 25 točk osvojila bronasto priznanje.

Naš mentor čebelarskega krožka Miha Potočar je bil zelo zadovoljen. Tisti pari, ki so imeli vse možne točke, so izžrebali številko za AŽ-panj, a nisva imela sreče, saj sva dobila preveliko številko. Na srečanju je bilo zabavno, saj smo se med seboj mladi čebelarji še bolje spoznali.

Nika Nardin, 5. b

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)