Select Page

DAN ODPRTIH VRATV soboto, 11.5.2013, smo v OŠ Dolenjske Toplice izvedli vsakoletni dan odprtih vrat. Tokrat smo ga poimenovali »Dan druženja in gibanja vseh generacij«. Kot pove že ime prireditve, je bilo to sobotno dopoldne namenjeno seznanjanju z zdravim načinom življenja, gibanju in druženju mladih in mladih po srcu.

 

Po uvodnem nagovoru ravnateljice in župana, smo se v premajhni šolski telovadnici vsi prisotni razgibali s kratkim »BODI FIT« odmorom. Gre za vsakodnevno šolsko prakso, ko po prvi šolski uri vsi učenci naše šole namenijo pet minut za kratko vodeno vadbo. Sledila je malica, takoj nato pa pohod učencev, staršev in učiteljev po Dolenjskih Toplicah in okolici. Po uri in pol dolgem pohodu smo se zopet zbrali v telovadnici, kjer nam je bivši vrhunski atlet, danes pa raziskovalec na področju športa mladih, Boštjan Šimunič, prestavil svoje poglede na koristi, ki jih mladim prinaša redno ukvarjanje s športno vadbo ter splošno o prednostih zdravega življenjskega sloga. V športnem duhu dneva so se aktivnost nadaljevale v učilnicah in telovadnici, kjer so mlajši učenci tekmovali v štafetnih igrah, starejši pa odigrali nekaj tekem odbojke, med dvema ognjema in nogometa. Hkrati s športnimi dejavnostmi so si učenci in starši lahko ogledali še postaje, na katerih so potekale meritve motoričnih sposobnosti, si izmerili krvni tlak in sladkor, dobili informacije o deležu maščobne, mišične in kostne mase v telesu, se seznanili z zdravim prehranjevanjem, ogledali reševalno, policijsko in gasilsko vozilo, si ogledali in preizkusili čebelarske izdelke in poizkusili dobrote, ki so jih pripravile članice društva podeželskih žena.

Na panoju pred telovadnico je bila predstavljena še primerjava naše zastarele in po standardih nezadovoljive telovadnice, z nekaterimi sodobnimi objekti, ki so v zadnjih letih zrastli v Sloveniji v okviru osnovnih in srednjih šol in nudijo mladim bistveno boljše pogoje za kvaliteten pouk športne vzgoje ter dobre pogoje za športno vadbo v okviru šolskih in izven šolskih dejavnosti. Ob dobri glasbeni podlagi nas je za konec prireditve vse skupaj še enkrat spravila na noge učiteljica Nina Pavlin, ki je pripravila ter nas naučila skupinsko plesno koreografijo.

Kljub precej slabemu vremenu ter s tem povezani spremembi lokacije dogajanja v zadnjem trenutku, so dejavnosti to soboto potekale tekoče, druženje pa je bilo prijetno in športno zaznamovano.

                                                                                         Jernej Breščak, prof. športne vzgoje

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)