Select Page
Danes je 8. junij – državni praznik oziroma rojstni dan Primoža Trubarja. V Sloveniji ga praznujemo od leta 2010, vendar ne kot dela prost dan, ampak v spomin na očeta slovenske besede in književnosti.
Kadar govorimo na Slovenskem o Primožu Trubarju, uporabljamo slikovito označbo » oče slovenske književnosti » Mnogi sploh ne vedo, kaj se skriva za tem častnim in odgovornim pojmom. Bistvena je misel, da je Trubar očitno dal življenje tistemu, kar danes razumemo pod pojmom slovenska književnost.
Primož Trubar je utemeljitelj slovenskega protestantizma in začetnik slovenske književnosti. Rojen je bil verjetno 8. ali 9. junija leta 1508 na Rašici pri Velikih Laščah na Dolenjskem očetu Mihi, mlinarju in tesarju, ter materi Jeri. Pri 12-ih letih je odšel od doma, da bi študiral teologijo. Eno leto se je šolal na Reki, kasneje pa dve leti v Salzburgu, kjer se je preživljal s petjem v cerkvi. V Trstu je postal vodja pevskega zbora v tamkajšnji stolnici in spoznal škofa Bonoma, ki mu je pri 19-ih letih predal župnijo. To službo je Trubar kmalu predal drugemu vikarju, sam pa odšel na Dunaj. Leta 1530 ga je škof Bonoma posvetil v duhovnika in ga določil za vikarja v Laškem. Trubar je tam ljudi seznanjal z nauki, ki jih uči evangelij. Zaradi nasprotovanja faranov je Trubar kmalu zapustil Laško in se zaposlil kot stolni pridigar v Ljubljani. Leta 1540 so ga zaradi njegovih nazorov pregnali iz Slovenije. Zopet se je zatekel v Trst, kjer je delal kot pridigar. Dve leti kasneje se je spet vrnil v Ljubljano. Nato je dobil stalno službo v Šentjerneju. Leta 1548 je pobegnil v Nemčijo. Začel je pisati knjige v slovenščini, da bi Slovenci razumeli novo vero. Najprej je leta 1550 sestavil Abecednik in Katekizem v gotici, pet let kasneje pa v latinici v govoru Rašice. Z Abecednikom je hotel Slovence naučiti brati in pisati , s Katekizmom pa jih je versko vzgajal. Primož Trubar je napisal skupno 22 knjig v slovenščini in 2 v nemščini.
Svoje življenjsko delo je zaključil s prevodom Noviga testamenta. Umrl je leta 1586 v Derendingenu, kjer je tudi pokopan.
(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)