Select Page
 1. INTERVJU Z JANEZOM GABRIJELČIČEMGospod Janez: Rastoča knjiga in oče rastoče knjige. Kaj oziroma kdo je to? Kdaj se je pravzaprav začela Rastoča knjiga in zakaj?
Ni le knjiga, je tudi spodbujanje za branje in pisanje, spodbujanje k resnicoljubnosti, prijaznosti, prijateljstvu.

 

2. V zadnjem letu je začelo delovati še več Rastočih knjig po šolah in občinah. Na našem koncu so v ta projekt vključene še šole: Veliki Gaber, Kostanjevica na Krki, Brusnice,Šentrupert, stiški samostan, Trubarjeva Rašica, park rastoče knjige v Novem mestu, rastoča knjiga v Ljubljani za Bežigradom, pa širom po državah Evropske unije. Kaj menite, kakšna je perspektiva razvoja projekta Rastoča knjiga Toplice?
Rastoče knjige se bodo še naprej širile, vedno več šol se odloča za ta projekt.
3.Kaj pravzaprav pomeni sodelovanje v projektu Rastoča knjiga z vidika učencev in učiteljev! Ali to morda pomeni čim več branja in pisanja? Nam lahko malo razložite in še koliko Rastočih knjig imamo v občini Dolenjske Toplice?
Vsi moramo veliko brati in pisati, vendar to ni dovolj. Moramo pa tudi poudariti, da je treba biti tudi dober in spoštljiv do vseh, in da se je treba razvijati prav na teh področjih.
4. Kako pa se zaposleni na šoli ( tu mislim na učitelje in ostale zaposlene ) vključujejo v ta projekt. Ali je morda dovolj le bralna značka za odrasle ali je potrebno še kaj več?
Še kaj več, kajti to je tudi način razmišljanja in delovanja na vseh področjih življenja in dela, je skrinja narodne zaveze.
5 Kaj bi nam vsem tako mladim kot odraslim bralcem svetovali pri projektu Rastoča knjiga?
Nikoli naj nihče ne reče, da se tega ne da storiti. Vedno se da storiti nekaj boljšega, treba se je le truditi. Imamo dobra podjetja, dobre želje in dosegamo dobre rezultate in ob vsem tem se je treba vedno truditi za dobro.
 
   
  To je zelo v redu, ampak le knjižnica ni dovolj. Potrebna je tudi Rastoča knjiga, da se zavemo pomembnosti tega projekta.
  6.Tujina pozna tudi Rastoče knjige v vrtcih oziroma v predšolskem obdobju. Kaj pa v Sloveniji, kaj razmišljate o tem? Ali je še vse v povojih ali je morda že kakšen vrtec vključen v ta projekt?
  Tudi pri nas nekatere šole, ki imajo v svojem sklopu tudi vrtce, tudi le-te vključujejo v projekt Rastoče knjige. tako je tudi v Brusnicah, Velikem Gabru in pri Vas v Dolenjskih Toplicah. Ravno pri teh najmlajših otrocih se začnejo oblikovati te vrednote kot so: odnos do knjige in knjižnice, ljubezen, prijateljstvo…
  7.Kako pa Vi razmišljate o Rastoči knjigi, tako v naši šoli kot tudi v Dolenjskih Toplicah?
  Del Rastoče knjige je tudi Abeceda odličnosti, mojstrstav in etike, ki s pomočjo miselnih vzorcev vzpodbuja pomembnost pozitivnih vrednot v življenju.
   
   
                                                                         Nika Struna in Luka Umek, 9. a razred
   
   
   
                                                                       
  (Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)