Select Page
V aprilu se je zaključilo matematično tekmovanje na vseh treh stopnjah. Šolsko, področno in državno tekmovanje.
Glavni cilj tekmovanja je učencem vzbuditi zanimanje in veselje za matematiko, skratka poskrbeti za popularizacijo matematike med mladimi. Ostali cilji pa so: primerjanje znanja med učenci na področju matematike, širjenje in poglabljanje matematičnih znanj, odkrivanje in spodbujanje za matematiko nadarjenih učencev.
Tekmovanje organizira DMFA Slovenije (Društvo matematikov, fizikov in astronomov), vodja pa je učitelj matematike na šoli – že vrsto let Helena Jordan.
Iz števila prijavljenih učencev je razvidno, da imamo kar veliko matematično uspešnih učencev. Na šolskem tekmovanju, ki je bilo 20. 3. 2024 je sodelovalo 154 tekmovalcev od prvega do devetega razreda. Tekmovanje je potekalo na šoli, udeležili so se ga lahko vsi učenci, ki želijo reševati malo zahtevnejše matematične probleme.
Prva stopnja tekmovanja vsebuje le naloge Kenguru, učenci samo obkrožijo izbrani pravilni odgovor. Vse ostali nivoji pa vsebujejo klasične matematične naloge z vsemi postopki in dokazi.
Na šolskem tekmovanju je 62 učencev osvojilo bronasto Vegovo priznanje, ki jim bo
podeljeno ob koncu šolskega leta. Predstavljam najuspešnejše matematike po posameznih
razredih:
1.razred: Tekmovali so vsi učenci, priznanja je osvojilo 13 učencev: Maša Čuk, Alen Tomažin, Anej Vovk, Ajša Murtić, Lara Aščić, Tit Ćatović, Arlen Dragan, Nejc Kralj, Brina Peterlin, Lana Škedelj, Matic Škedelj, Žan Vrtar, Ema Zamida.
2. razred: Tekmovalo je 21 učencev, priznanja jih je osvojilo 10: Andraž Matoš, Rebeka Höfferle,
Jaša Pavlin, Blaž Gorše, Petja Markovič, Nuša Derganc, Patrik Höfferle, Dmytro Palamarchuk, , Nejc Pečjak, Lana Razboršek.
3. razred: Tekmovalcev je bilo 21, osvojenih priznanj pa 9: Marko Topić, Zara Avsec, Luka Čuk, Aljaž Vovk, Aljaž Zupančič, Aljaž Gorše, Krištof Bučar, David Šenica, Alja Turk.
4. razred: Sodelovalo je 14 tekmovalcev, 6 jih je osvojilo priznanje: Tin Andrić, Luka Pršina, Peter Pršina, Lučka Peterlin, Dorian Sešelj Rolih, Neja Ban.
5. razred: Tekmovalcev je bilo 10, priznanja pa 4: Tjaša Turk, Gregor Bučar, Zala Vidic, Gašper Gorše.
6. razred: Sodelovalo je 15 tekmovalcev, osvojili so 5 priznanj: Tilen Fink, Tilen Blatnik, Barbara Kastelic, Barbara Bučar, Ema Fink.
7. razred: Sodelovalo je 17 tekmovalcev, osvojili so 7 priznanj: Maruša Kavčič Milivojevič, Neja Turk, Jan Fink, Sara Gril, Ana Dular, Jakob Jakše, Manca Kumelj.
8. razred: Sodelovalo je 14 tekmovalcev, priznanja so osvojili 4 učenci: Hana Vidic, Valentina Umek, Maša Avsenik, Valentina Bojanec.
9. razred: Sodelovalo je 13 tekmovalcev, priznanja so osvojili 4: Luka Umek, Christian Janjac,
Tanja Topić, Anja Avguštin.Luka je bil izjemno uspešen – dosegel je vseh 120 točk – brez napake.
Učenci, od 7. – 9. r, ki so imeli najboljše rezultate, so se uvrstili na področno tekmovanje za srebrno Vegovo priznanje, ki je bilo 2. 4. 2014 na OŠ Center v Novem mestu. Sodelovalo je 10 tekmovalcev iz naše šole, priznanja pa jih je osvojilo kar sedem. To so: Neja Turk in Jan Fink iz 7. r, Hana Vidic in Valentina Umek iz 8. r. ter Luka Umek, Tanja Topić in Christian Janjac iz 9. r.
Trije izmed njih so bili tudi na tej stopnji tekmovanja izjemno uspešni. Hana je bila prva v svoji skupini, Luka in Tanja pa tudi med najboljšimi. Uvrstili so se na najvišji nivo tekmovanja – državno tekmovanje za zlato Vegovo priznanje, ki je bilo letos na naši šoli.
Tudi na najvišjem nivoju tekmovanja – državnem tekmovanju, smo bili zelo uspešni. Luka Umek in Tanja Topić sta osvojila ZLATO VEGOVO PRIZNANJE.
Zaradi izjemnih rezultatov je bil Luka med izbranimi učenci za nagradni izlet za najuspešnejše tekmovalce tekmovanja Mednarodni matematični kenguru. Izlet je bil Dunaj (ogled največjih znamenitosti)- 6. junija 2014.
Za vsa priznanja vsem iskrene čestitke.
Na državnem tekmovanju na naši šoli smo gostili 77 tekmovalcev dolenjske regije z njihovimi mentorji. Pripravili smo kratek kulturni program, jih primerno pogostili in tudi skromno obdarili. Ker sredstev za obdarovanje učencev in mentorjev ni planiranih, smo jih pridobili z donatorstvom. Na našo prošnjo so se nekateri odzvali, za kar se jim javno iskreno zahvaljujemo in njihova imena tudi objavljamo.
Nekateri donatorji so prispevali svoje artikle, nekateri denarna sredstva, nekateri popust pri naročilu izdelkov.
To so: Avtotransport Kovačič MiroZavarovalnica Triglav, Gostilna Oštarija, Dolenjske Toplice DZS Novo mesto (gospa Maja Goleš), Mladinska knjiga Novo mesto, Glavni trg, Sadjarstvo Bučar, Mercator, Sela pri Dolenjskih Toplicah, DZS Novo mesto – Qlandia, Občina DolenjskeToplice.

Helena Jordan, vodja tekmovanja

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)