Select Page
EIFFLOV STOLPV lanskem šolskem letu sem se udeležila natečaja »Prihodnost je v tvojih rokah-priložnost je v rabi lesa, ki ga je organiziral Center RS za poklicno izobraževanje (CPI) in dosegla 2. mesto, v kategoriji dekorativni izdelki iz lesa. Nagrada vsem ostalim osmim nagrajenim tekmovalcem in njihovim mentorjem je bila izjemna: ogled evropskega tekmovanja v poklicnih spretnostih – EUROSKILLS 2014 v francoskem mestu Lille.
V četrtek, 2. 10. 2014, smo odpotovali v Bruxellex z letalom, nato pa nadaljevali pot z avtobusom, do mesta Lille na severu Francije. Nastanili smo se v hotelu Ibis. Mesto samo je veliko, število prebivalcev se giblje okoli tisoč in je zelo zanimivo. Do centra vsega dogajanja smo imeli peš le nekaj minut. Tekmovanje se je izvajalo v njihovi Grand Palaic – to je ogromen razstaviščni prostor (cca 120 000 m2), ki se je spremenil v tekmovališče za veliko število tekmovalcev iz vse Evrope – okoli 400.
Pobudo za EUROSKILLS, ki je prvič potekal leta 2008, je prišla iz Evropskega komisarja za izobraževanje in kulturo Jana Figela.
To je spektakularna predstavitev poklicev, ki poteka v eni izmed držav Evrope. Najboljši od najboljših mladih evropskih strokovnjakov pokažejo svoje talente prav tukaj.
Euroskills poteka vsaki dve leti za tekmovalce med 18. in 25. letom starosti, ki tekmujejo iz najrazličnejših poklicev z vseh področji. Naj naštejem samo nekatere najbolj zanimive: aranžerstvo, šiviljstvo, keramičarstvo, tesarstvo, elektrotehnika, intarzija, pleskarstvo, mehatronika, frizerstvo… Slovenija je letos na tekmovanju sodelovala četrtič.
Sodelovalo je petnajst tekmovalcev v sedmih različnih panogah: aranžerstvo, mehatronika, informatika, kamnoseštvo, kuharstvo in strežba, lesarstvo in cvetličarstvo. Več o tem si lahko preberete na: https://www.facebook.com/mojaizbira
Mi smo si tekmovanje ogledali v petek in soboto, 3. in 4. oktobra med 9.00 do 16.00. Za tekmovalce ni enostavno delati pod budnim očesom več sodnikov, ki nemo opazujejo, si zapisujejo in ne prizanašajo. Pravila so stroga in vsako odstopanje od točno zadanih pravil, prinaša minus točke. Lahko smo ponosni na prikazano delovanje slovenskih tekmovalcev. Med njimi so posamezniki, ki si bodo na osnovi doseženega na Euroskillsu, ne glede na končne rezultat, gradili svojo poklicno prihodnost.
V času tekmovanja so veljala stroga pravila. Ni bil dovoljen pogovor, niti med tekmovalci in njihovimi mentorji, kaj šele, da bi jih motili obiskovalci. Je pa zelo zaželeno in tekmovanje je bilo tako pripravljeno, da pride čim več obiskovalcev, ki so ves čas na prizorišču in opazujejo delo. Tekmovanje je namreč sejemske oblike.
Samo v petek je bilo na tekmovališču okoli 120. 000 obiskovalcev, kar kaže na izredno zanimanje za poklicne veščine.
V nedeljo 5. oktobra pa smo odšli na ekskurzijo v glavno mesto Francije – Pariz. Tam smo si ogledali eno najzanimivejših pariških znamenitosti – Eifflov stolp, na katerega smo se tudi povzpeli, s katerega smo imeli čudovit razgled na Pariz.
Ko smo se vrnili v mesto Lille, smo po večerji v hotelu odšli na razglasitev rezultatov. Slovenija je glede na vse dosežke pristala na 14. mestu od 25 držav. Saj je Leon Mahnič, v kamnoseštvu dosegel 2. mesto, osvojili smo tudi tri odličja v kategorijah kuharstva, strežbe in informatike. Na razglasitvi smo vse slovenske tekmovalce in tekmovalke glasno podpirali in zanje navijali. Kasneje pa smo se udeležili še slovesnosti, kjer smo vse svoje rezultate proslavili.
Domov smo se skupaj s tekmovalci in njihovimi mentorji vrnili 6. 10. 2014, po resnično zelo pestri in napeti tekmi s časom. Komaj smo ujeli let za Ljubljano. Tam so nas pričakali domači in mediji. Po tiskovni konferenci, ki je bila posvečena tekmovalcem in njihovim dosežkom, smo se polni vtisov vrnili domov.
Vem, da tega dogajanja ne bom pozabila nikoli.
 
Hana Vidic in
mentorica Helena Jordan, prof.
(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)