Select Page

9.2.2016 smo se učenci 8-ih razredov odpravili v Muzej premogovništva. Ko smo prispeli v Velenje, nam je naš vodič razložil pravila. Nato smo dobili halje, čelade in rudarsko malico. V rudnik smo se peljali z dvigalom iz leta 1888, ki je najstarejše še delujoče dvigalo v Sloveniji. Bili smo 160 m pod površjem. Ob več zgodbicah smo izvedeli, kako so včasih delali v rudnikih. Delo je bilo težko in vse so delali ročno. Včasih so si pomagali tudi s konji. V rudnikih so delali tudi otroci. V eni od zgodb smo videli, kako je bilo, ko se je v rudniku zrušil premog s stropa. Stali smo na tleh, ki so se ob tem tresla.

Šli smo v novejši del rudnika, kjer smo videli, kakšne stroje uporabljajo pri delu danes. Z vlakcem smo se odpeljali nazaj do dvigala.

Z vodičko iz CŠOD-ja smo se sprehodili ob treh jezerih (Škalsko, Velenjsko in Družmirsko jezero). Nastala so zaradi ugrezanja zemlje, ki je najvidnejša posledica izkopavanja premoga. Sprehodili smo se tudi ob naselju Kinta Kunte, ki je včasih bilo v rokah rudarjev, da so lahko imeli vrt.

Izvedeli smo tudi, da, so našli okostje Mastodonta, ko so kopali rudnik.

Ko smo se vrnili k muzeju, smo videli tudi staro elektrarno, ki je včasih napajala rudnik z elektriko.

                                                                                                                           Ema Fink, 8.b  

 

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)