Select Page
hanaKonec aprila se je zaključilo matematično tekmovanje na vseh treh stopnjah. Šolsko, področno in državno tekmovanje.
Glavni cilj tekmovanja je učencem vzbuditi zanimanje in veselje za matematiko, skratka poskrbeti za popularizacijo matematike med mladimi. Ostali cilji pa so: primerjanje znanja med učenci na področju matematike, širjenje in poglabljanje matematičnih znanj, odkrivanje in spodbujanje za matematiko nadarjenih učencev.
Tekmovanje organizira DMFA Slovenije (Društvo matematikov, fizikov in astronomov), vodja pa je učitelj matematike na šoli – že vrsto let Helena Jordan.
Iz števila prijavljenih učencev je razvidno, da imamo kar veliko matematično uspešnih učencev. Na šolskem tekmovanju, ki je bilo 19. 3. 2015, je sodelovalo 159 tekmovalcev od prvega do devetega razreda. Tekmovanje je potekalo na šoli, za učence 7. razreda pa v Seči, kjer so bili v šoli v naravi. Udeležili so se ga lahko vsi učenci, ki želijo reševati malo zahtevnejše matematične probleme.
Prva stopnja tekmovanja vsebuje le naloge Kenguru, učenci samo obkrožijo izbrani pravilni odgovor. Vse ostali nivoji pa vsebujejo klasične matematične naloge z vsemi postopki in dokazi.
Na šolskem tekmovanju je 62 učencev osvojilo bronasto Vegovo priznanje, ki jim bo
podeljeno ob koncu šolskega leta. Predstavljam najuspešnejše matematike po posameznih
razredih:
1.razred:Tekmovali so vsi učenci, priznanja je osvojilo12 učencev: Anja Janežič, Nina Janežič, Lev Pavlin, Mark Sajevec, Daris Sinanović , Tadej Ban, Maj Gimpelj, Klara Kastelic, Nuša Špelič, Rok Špelko, Tian Štangelj, Jakob Zgonc.
2. razred:Tekmovalo je 17 učencev, priznanja jih je osvojilo 7:Maša Čuk, Brina Peterlin, Lana Škedelj, Žana Tekavčič, Dominik Tomašič, Alen Tomažin, Žan Vrtar
3. razred: Tekmovalcev je bilo 21, osvojenih priznanj pa 8:Nuša Derganc, Špela Gril, Jaša Pavlin, Petja Markovič, Andraž Matoš, Nejc Pečjak, Lana Razboršek, Živa Zgonc.
4. razred:Sodelovalo je 18 tekmovalcev, 10 jih je osvojilo priznanje:Zara Avsec, Krištof Bučar, Luka Čuk, Pia Fink, Aljaž Gorše, Lovro Rončević, Jan Tisovec, Marko Topić, Aljaž Vovk, Andraž Vrtar.
5. razred: Tekmovalcev je bilo 17, priznanja pa 7: Tin Andrić, Ita Ćatović, Pia Janko, Patricija Može, Luka Pršina, Peter Pršina, Maks Umek.
6. razred: Sodelovalo je 10 tekmovalcev, osvojili so 3 priznanj:Gregor Bučar, Tjaša Turk, Zala Vidic.
7. razred: Sodelovalo je 13 tekmovalcev, osvojili so 4 priznanja:Barbara Bučar, Tjaša Gorše, Marko Janko, Barbara Kastelic
8. razred:Sodelovalo je 13 tekmovalcev, priznanja je osvojilo 5 učencev:Jan Fink, Sara Gril, Maruša Kavčič Milivojevič, Matej Šenica, Neja Turk.
9. razred:Sodelovalo je 14 tekmovalcev, priznanja jih je osvojilo 6:Valentina Bojanec, Jan Cimermančič, Anja Kump, Valentina Umek, Hana Vidic, Maja Vukmanović.
Učenci, od 7. – 9. r, ki so imeli najboljše rezultate, so se uvrstili na področno tekmovanje za srebrno Vegovo priznanje, ki je bilo 1. 4. 2014 na OŠ Vavta vas. Sodelovalo je 13 tekmovalcev iz naše šole, priznanja pa je osvojilo 9 učencev, kar je zelo veliko.
To so: Tjaša Gorše in Barbara Kastelic iz 7. razreda, Sara Gril, Maruša Kavčič Milivojevič in Matej Šenica iz 8. razreda ter Hana Vidic, Valentina Umek, Valentina Bojanec in Jan Cimermančič iz 9. razreda.
Izmed teh tekmovalcev je samo Hani Vidic uspela uvrstitev na najvišji nivo tekmovanja – državno tekmovanje za zlato Vegovo priznanje. Potekalo je na OŠ Jurija Dalmatina Krško, 18. aprila. Izmed 234 tekmovalcev je bila na 22. mestu. Osvojila je zlato Vegovo priznanje.
Svoje vtise je takole strnila:
V letošnjem šolskem letu sem se uvrstila na področno matematično tekmovanje, kjer sem se z odličnim rezultatom, edina iz naše šole, uvrstila tudi na državno matematično tekmovanje. Takih rezultatov ni mogoče doseči brez trdega dela, zato sem se za tekmovanje zelo pripravljala. Od svoje mentorice Helene Jordan sem dobila vaje, katerim sem namenila veliko prostega časa. Vaje niso bile enostavne, zato mi je pri reševanju veliko pomagala. Za pripravo na tekmovanje sem namenila tudi cel dan pred tekmovanjem, kjer sem še posebej trdo delala, saj se je tekmovanje hitro bližalo. In končno je prišel dan tekmovanja, kjer sem kljub živčnosti dala vse od sebe in tako dosegla zlato Vegovo priznanje iz matematike.
Zaradi visokih rezultatov na Mednarodnem matematičnem Kenguruju v vseh letih šolanja je Hana Vidic dobitnica priznanja Diamantni kenguru.
Za vsa priznanja vsem iskrene čestitke.
Helena Jordan, prof., vodja tekmovanja
(Skupno 251 obiskov, današnjih obiskov 1)