Select Page

PRVA OBLETNICA RASTOČE KNJIGEPrvo obletnico Rastoče knjige smo v šoli praznovali kar dva dni. V sredo, 20. 11.2013, smo se zjutraj zbrali v telovadnici zbrali vsi učenci šole, učitelji in ostali zaposleni. Srečali smo se z idejnim očetom Rastoče knjige gospodom Janezom Gabrijelčičem. Vsem je razjasnil, kaj je to Rastoča knjiga in kaj pomeni sodelovanje pri tem državnem projektu. Za učence osmega in devetega razreda dodatnega pouka slovenščine je bila takoj zatem v šolski knjižnici še okrogla miza, na kateri je dr. Janez Gabrijelčič med drugim povedal:

 

» Rojstni dan slovenski Rastoče knjige je 1. januar 2001. Od takrat imamo Slovenci v Župančičevi jami za Bežigradom postavljene Združene rastoče knjige Evrope. To je kip deklice z Rastočo knjigo, na kateri med drugim piše: Vsak dan naredi nekaj zase, za svojo družino in za svojo domovino. Ta deklica zraste vsako leto za 1 centimeter. Rojstni dan topliške Rastoče knjige pa je 20. november 2012. To je več kot knjiga, je tudi mojstrstvo in odličnost; kar pomeni, da mora vsakdo vsak dan narediti nekaj dobrega zase, za svojo družino in za domovino. Ne smemo postajati svet sovraštva in vojn, ampak svet prijateljstva, prijaznosti in kulture. Rastoča knjiga je tudi Abeceda odličnosti in mojstrstva, ki s pomočjo miselnih vzorcev profesorice Marije Gabrijelčič izgrajuje pokončne in močne osebnosti.«

Projekt Rastoče knjige ima svoje začetke prav pri nas na Dolenjskem. Tu so vanj vključene že naslednje šole in knjižnice: Veliki Gaber, Kostanjevica na Krki, Brusnice, Šentrupert, stiški samostan, Trubarjeva Rašica, park Rastoče knjige v Novem mestu, Rastoča knjiga v Ljubljani za Bežigradom, pa širom po državah Evropske unije. V kratkem bosta k projektu pristopili še OŠ Podbočje in OŠ Stična.

V enem letu smo pridobili Rastočo knjigo tukaj v avli Kulturno-kongresnega centra in v vseh večjih naseljih občine: v Soteski, Loški vasi, Podturnu, Kočevskih Poljanah, na Sušicah, na Selih, v Podhosti, v Občicah, v Meniški vasi in tukaj v Dolenjskih Toplicah je v Krajevni knjižnici, v Zdravilišču in v šoli. Šolsko smo letos razširili v Rastočo knjigo Osnovne šole Dolenjske Toplice. Vanj je vključen tudi vrtec Gumbek, ki deluje v sklopu šole. Doktor Gabrijelčič nam je še povedal, da si skupaj z našim županom prizadevata postaviti kip Rastoče knjige v Dolenjskih Toplicah: kip deklice Topličanke in dečka Topličana v kopalkah s knjigama v rokah.

Zvečer je bila svečana prireditev za vse občane in vabljene v veliki dvorani Kulturno – kongresnega centra. Slavnostna govornika sta bila dr. Zoran Božič – predsednik komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport in akademik prof. dr. Boštjan Žekš – nekdanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti in zdajšnji svetovalec v kabinetu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V programu so nastopili še dr. Janez Gabrijelčič – idejni oče Rastoče knjige, naš domači župan Jože Muhič, učenci šole, topliški mešani pevski zbor in topliške plesalke.

Obletnico Rastoče knjige smo učenci in učitelji nadgradili še naslednji dan, ko smo imeli kulturni dan in obiskali 29. Slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu v Ljubljani ter si ogledali glasbeno – gledališko predstavo Prosto po Prešernu, ki je dobesedno pobožala učence. V šoli pa smo pred knjižnico postavili našo malo bukvarnico.

                                                          Marija Andrejčič, vodja projekta Rastoča knjiga

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)