Select Page

V četrtek, 11.10.2012, smo vsi učenci od petega do devetega razreda, ki hodimo na dodatni pouk slovenščine, odšli na ekskurzijo. Tam smo spoznavali projekt Rastoča knjiga, v katerega se bo letos vključila naša šola. Obiskali smo tri kraje, ker za več nismo imeli časa. To so bili Ljubljana, Trebnje in Šentrupert. Na ekskurziji so se nam pridružili še idejni vodja projekta rastoča knjiga dr. Janez Gabrijelčič ter učitelji iz šole.

Ob 7.30 smo se zbrali pred šolo, od koder nas je odpeljal avtobus. Naš prvi obiskani kraj je bil Ljubljana. Odšli smo v park in tam smo videli kip Deklica z rastočo knjigo. Kip deklice z rastočo knjigo je nekaj posebnega- je edini kip na svetu, ki raste. Vsako leto ga enkrat vzamejo s podstavka in ga nesejo h kiparju, ki ga poveča za 2cm. Povedali so nam, kako je nastal kip deklice z rastočo knjigo- naredili so jo na likovni akademiji. Povedali so nam še, kdo je predsednik tega projekta, kaj bomo delali pri projektu rastoča knjiga in katere kraje bome še obiskali ter nekaj o njih. Nato smo odšli še malo na sprehod po parku. Šli smo tudi do prostora, podobnega parku, v katerem je pokopanih veliko slavnih oz. pomembnih osebnosti. Dr. Janez Gabrijelčič nam je o nekaterih tudi nekaj malega povedal. Potem smo odšli nazaj do avtobusa in odpeljali smo se na parkirišče pri vodnem mestu Atlantis (tudi v Ljubljani), kjer smo imeli malico. Lahko smo vzeli šolsko ali svojo. Ko smo se najedli, smo šli v avtobus in se odpeljali naprej.

Drugi kraj, v katerega smo prišli, je bil Trebnje. Tam smo šli v glasbeno šolo. Odšli smo v veliko sobo, kjer je bila vitrina čez celo steno (oz. več majhnih vitrin druga ob drugi). V vitrini so bila imena in priimki različnih pomembnih osebnosti, ki so se rodili, delovali ali bili pokopani v krajih občine Trebnje, med njimi pa so tudi Pavel Golia, Friderik Irenej Baraga, Peter Pavel Glavar, Pavel Lunaček, France Tomšič, Anton Postl, Ivan Steklasa, Marija Kmet, Severin Šali, Vida Brest, France Režun, Sandi Leskovec, Lucijan Reščič, Vilma Bukovec, Alojzij Šuštar, Iva Zupančič in še mnogi drugi. Ob imenih teh pomembnih osebnosti so bili tudi opisi posameznih oseb, pri nekaterih tudi njihova slika, kip ali kakšno knjižno delo. Lahko smo si tudi sami ogledali vitrine. Ko smo si ogledali smo odšli v avtobus in se odpeljali naprej.

Tretji, zadnji kraj, ki smo ga obiskali je bil Šentrupert. Odšli smo v OŠ Šentrupert, kjer so nam povedali naslednje: Šentrupert se je s svojo bogato knjižno zbirko pridružil ideji »Rastoče knjige« 19. septembra 2010. V šentruperski rastoči knjigi so Šentrupertčani izpostavili svoje pomembne in prizadevne rojake, ki so prispevali in še prispevajo k rasti in razvoju celotnega slovenstva, Evrope in sveta na različnih področjih. Stalna razstava Rastoča knjiga občine Šentrupert je v osrednjem delu Galerije in združuje pomembna imena šentrupertske doline skozi čas, od Heme Krške, prek Pavla Lunačka, Vide Brest in do gradnikov današnjega časa. V šoli smo videli v številnih vitrinah razstavljene slikanice, ki so bile napisane v različnih jezikih. Nato smo šli v neko posebno sobo, v kateri smo videli zelo veliko risb znanih, večinoma slovenskih ilustratorjev. Povedali so nam, da so tej šoli ilustratorji podarili cele zbike risb in da jih imajo še veliko spravljenih. Zatem smo videli še celo zbirko toplarjev (dvojnih kozolcev), videli pa smo celo najstarejši toplar v Sloveniji. Ko so nam vse povedali in pokazali, smo še enkrat imeli malico, nato pa smo se odpeljali nazaj v šolo, od tam pa domov.

Maruša, 6.a

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)