Select Page
 
16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Zato na ta dan praznujemo SVETOVNI DAN HRANE.
Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema je »Prehranimo svet, skrbimo za planet«.
Pravica do hrane je bila formalno prepoznana že v prvih mednarodnih dokumentih, kot na primer že leta 1948 v Deklaraciji o človekovih pravicah, ki so jo sprejeli Združeni narodi.
Generalna skupščina Združenih narodov je proglasila leto 2014 za mednarodno leto družinskega kmetovanja. To je močan signal, da se družinskemu kmetovanju priznava pomembna vloga pri zagotavljanju varnosti in preskrbe s hrano.
Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost, da se opozori na stisko 870 milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu. Kar 165 milijonov otrok na svetu, mlajših od 5 let, je podhranjenih, kar pomeni, da nimajo možnosti in nikoli ne bodo dosegli primernega razvoja. Kar 2 milijardi ljudi na svetu ima prehrano osiromašeno zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov, ki so nujno potrebni za zdravje. Kljub temu, da se na svetu proizvede dovolj hrane za vsakogar, bi odpravljanje lakote pomenilo to, da bo hrana prišla v roke in usta vseh tistih, ki jo zares potrebujejo – predvsem revnim, izoliranim skupinam, etničnim manjšinam, ki živijo na robu ekonomskega in socialnega stanja, žrtvam vojne in žrtvam naravnih nesreč.
Poleg podhranjenosti prebivalstva pa je na drugi strani več kot 1,4 milijarde ljudi prekomerno hranjenih, izmed teh pa je kar ena tretjina debelih – z visokim rizikom srčno žilnih obolenj, diabetesa in ostalih zdravstvenih problemov.
V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti oziroma posledične učinke nezdravega življenjskega sloga.
(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)