Select Page

 ALI VESTE, da je danes svetovni dan jezikov?

 Svetovni rekorder v znanju jezikov  je Grk.

Joanis Ikonomu govori in razume več kot 40 jezikov.
(Tekoče govori: materni grški jezik, angleški, nemški, španski, francoski, švedski, italijanski, poljski, ruski, bolgarski, turški, arabski, hebrejski, portugalski, kitajski, madžarski, romunski, češki, slovaški, nizozemski in danski jezik. Razume pa tudi kurdski, perzijski, norveški, litvanski, finski, slovenski jezik … )
Po njegovem mnenju  se je najtežje naučiti kitajščine in madžarščine.
Za učenje novega jezika običajno porabi od nekaj tednov do nekaj mesecev.
Slovenci smo že imeli poliglota v Prešernovih časi. Matija Čop je  obvladal 19 jezikov.

Ali veste, koliko jezikov se govori po svetu?

Strokovnjaki pravijo, da  skoraj 7000. Ta številka je spreminjajoča, saj je včasih težko razlikovati med narečjem in jezikom. Poleg tega pa vsakih 14 dni izumre en jezik.

Chamicuro je tako redek jezik, da obstaja danes samo še 8 ljudi, ki ga govorijo! To je uradni jezik v Peruju, kjer živijo ljudje plemena Chamicuro, ki jih je le še od 10 do 20.  Edini govorci jezika so odrasli, saj njihovi otroci govorijo le špansko. Kljub temu obstaja slovar za ta jezik. V tem trenutku je le malo upanja, da bi jezik v prihodnosti preživel.

Ali veste, da je poljski jezik najtežji na svetu?

Znan je po težki izgovorjavi. Ima polno in za povrh še več vrst š-jev, č-jev, ž-jev, pa tudi rz (nekaj med r in ž-jem). Poljaki imajo tudi črke z repki ą in ę, ki ju izgovarjajo skozi nosno votlino.  
Po težavnosti poljščini sledijo finščina, madžarščina, estonščina, ruščina, srbščina, kitajščina in japonščina.

Povprečnemu Slovencu pa bodo zagotovo najtežji jeziki arabščina, japonščina in kitajščina.

Ali veste, kateri jezik je najbolj romantičen?

Med najbolj romantične jezike sveta se uvršča italijanščina. Jezik, v katerega se po mnenju nekaterih lahko zaljubimo, takoj ko ga slišimo. Beseda amore (ljubezen) zveni magično in čarobno, poleg tega pa je splošno znano, da je italijanščina spevna in gre hitro v uho.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)