Select Page

Unesco na svetovni dan pismenosti ugotavlja: »Na svetu 781 milijonov ljudi, ki ne znajo ne brati, ne pisati, ne računati. Dve tretjini le-teh predstavljajo ženske. Več kot 250 milijonov otrok ne zmore prebrati niti enega samega stavka, četudi jih je polovica prebila štiri leta v šoli. Kakšno družbo si bomo ustvarili z nepismeno mladino? V takem svetu si ne želimo živeti.«

Pismenost pomeni, da se v prvem razredu naučiš abecede in napisati svoje ime. Pismenost je, da sam bereš slikanice. Pismenost je, da veš, kje si doma in Dolenjske Toplice napišeš oboje z veliko začetnico. Pismenost je, da znaš izračunati, koliko denarja ti ostane, če kupiš čokolado z desetimi evri. Pismenost je, da znaš napisati novoletno voščilnico. Pismenost je, da v tvojem spisu ne manjka nobena vejica. Pismenost je, da znaš prebrati vozni red avtobusov in da se ne izgubiš v Ljubljani. Pismenost je, da znaš napisati SMS in e-pošto. Pismenost je, da lahko brskaš po internetu in vedno izveš kaj novega. Pismenost je, da bereš knjige za bralno značko, domače branje in Cankarjevo tekmovanje. Pismenost je, ko te knjige tudi razumeš.
Pismen si, ko te besedila ne strašijo, pač pa jih z lahko obvladuješ, bereš, razumeš in pišeš. Potem veš, da si pripravljen na vse. 
(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)