Select Page
Svetovni dan okolja je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1972, da bi zaznamovala začetek Konference o človekovem okolju v Stockholmu. Na isti dan je sprejela tudi sklep, s katerim je ustanovila Program Združenih narodov za okolje (UNEP). Združeni narodi z njim spodbujajo zavedanje in aktivnosti za okolje. Pripoznan je tudi kot ‘ljudski’ dan, na katerega posamezniki storimo nekaj pozitivnega za okolje in združimo posamezne aktivnosti v učinkovito kolektivno spremembo za planet.
Letošnje geslo dneva okolja je povezano z življenjskimi navadami ljudi, s katerimi odločilno vplivajo na okolje: SEDEM MILIJARD SANJ. EN PLANET. TROŠI Z GLAVO.
Dolgoročna blaginja prebivalstva, kakovost okolja in bivanja ter trajnostno delovanje  gospodarstva so odvisni od odgovornega upravljanja z naravnimi viri. Kljub temu podatki kažejo, da ljudje potrošimo mnogo več, kar lahko planet trajnostno zagotovi.
Številni ekosistemi se zaradi visoke rasti prebivalstva in gospodarskega razvoja približujejo kritičnim točkam iztrošenja ali nepovratnih sprememb. Ob pričakovani rasti prebivalstva bo na zemlji leta 2050 živelo skoraj 10 milijard ljudi, ki bi z obstoječimi vzorci potrošnje in proizvodnje za življenje potrebovali tri planete.
Vključevanje skrbi za okolje v svoj način življenja pomeni živeti znotraj planetarnih omejitev z zagotavljanjem zdrave prihodnosti. Živeti trajnostno pomeni narediti več in bolje z manj uporabljenih virov in porabljene energije.
Danes je priložnost za vsakega izmed nas, da spremeni svoj odnos do okolja in naredi nekaj dobrega za svojo prihodnost.
Jaz bom ugasnila luč v kopalnici, kaj pa vi?
(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)