Select Page
Na rojstni dan Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) 7. aprila je določen Svetovni dan zdravja.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vsako leto izbere prednostno področje globalnega javnega zdravja. Letos je svetovni dan zdravja namenjen varni hrani. Pozornost je usmerjena v ozaveščanje javnosti o pomenu oskrbe z varno hrano. Oskrba z varno hrano vpliva na zmanjšanje pojava številnih bolezni, ki so povezane z uživanjem neustrezne hrane, s tem pa na boljše zdravje ljudi.
Pet nasvetov do varne (zdrave) hrane
Varnost hrane je skupna odgovornost. Pomembno je, da deluje skupaj celotna veriga proizvodnje živil – od kmetov in proizvajalcev, prodajalcev in potrošnikov.
Na primer, WHO-jevih pet nasvetov za varnejšo hrano ponuja praktične smernice za prodajalce in potrošnike za ravnanje in pripravo hrane:
Nasvet 1: Naj bo čisto.
Nasvet 2: Ločeni surova in kuhana hrana.
Nasvet 3: Temeljito skuhajte (specite) hrano.
Nasvet 4: Hrana naj bo na primernih temperaturah.
Nasvet 5: Uporaba pitne (neoporečne) vode in neoporečnih surovin.
Ključna sporočila letošnjega svetovnega dneva zdravja so:
1. Zagotoviti je potrebno dostop do zadostnih količin varne hrane;
2. Hrana lahko vsebuje bakterije, viruse, parazite ali kemične snovi, ki povzročajo več kot 200 bolezni, od driske do rakavih bolezni;
3. Okužbe prebavil, povezane s hrano in z vodo, povzročijo vsako leto več kot dva milijona smrti, od tega največ med otroki;
4. Zagotavljanje varne in zdrave hrane ter zagotavljanje varne preskrbe s hrano predstavlja temeljno nalogo vsake družbe. Posebej občutljivi in izpostavljeni boleznim, ki so povezane z neustrezno hrano, so dojenčki, mali otroci, starejši in bolniki.
Prehranske navade so se v zadnjih desetletjih zelo spremenile.
Raziskave o načinu prehranjevanja kažejo, da je prehrana slovenskega prebivalstva nezdrava. Povprečni prebivalec Slovenije ne zaužije priporočenega števila dnevnih obrokov, ritem oziroma režim prehranjevanja je neustrezen, energijska vrednost zaužitih obrokov je previsoka, zaužije preveč skupnih in nasičenih maščob, na jedilnikih je premalo sadja in zelenjave.
Človekov telesni razvoj in zdravje sta zelo odvisna od hrane, zato sta varnost in kakovost hrane, ki jo uživamo, zelo pomembni. Vedno več strokovnjakov s področja prehrane poudarja pomen uživanja zdrave, predvsem lokalno pridelane hrane.
Upoštevajmo Hipokratovo misel, da hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana.
 
Pripravila: Jožica Erjavec
(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)