Select Page

Na OŠ Dolenjske Toplice deluje čebelarski krožek že drugo šolsko leto. Spoznavali in učili smo se o življenju čebel in se odločili, da znanje preizkusimo tudi na državnem tekmovanju.
Letošnje 35. državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev je bilo v soboto, 5. maja 2012, v prostorih OŠ Primoža Trubarja Laško in POŠ Debro v Laškem. Prijavljenih je bilo okrog 400 mladih slovenskih čebelarjev.

Po zajtrku smo se odpravili v telovadnico. Po pozdravu smo šli v učilnice, kjer smo reševali teste. Tekmovanje je trajalo eno šolsko uro. Eno izmed vprašanj je bilo tako, da smo morali prepoznati satnik, ki smo ga dobili v roke.
Nato smo šli na ogled Laškega. Ogledali smo si park medovitih rastlin. Napočil je čas razglasitve rezultatov. Tekmovalci čebelarskega krožka OŠ Dol. Toplice smo prejeli dve srebrni priznanji. Prvo ekipo sta sestavljali Ana Turk iz 4. a razreda in Urška Granda iz 5. b razreda, drugo ekipo pa Marina Đurić in Tanja Turk, obe iz 5. b razreda. Z nami je bil tudi predsednik čebelarskega krožka učenec Gašper Kosjer.
Z rezultati in doseženim uspehom smo bili zelo zadovoljni.
Kaj je na srečanju povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije, g. Boštjan Noč?
»Čebelarjenje je hobi, ki se mu čedalje bolj posvečajo mladi. To sodimo po številu tistih v osnovnih šolah, ki se vključujejo v čebelarske krožke, čeprav njihovi starši ali dedki doma nimajo niti enega panja čebel. Ne nazadnje to dokazuje tudi več kot 400 mladih čebelarjev z vseh slovenskih šol, ki so se srečali v Laškem in na državnem tekmovanju preverili svoje teoretično znanje iz čebelarstva.
Slovenija je in bo domovina čebelarjev. Naš naraščaj je edinstven v Evropi in svetu. Ponosen sem na mentorje in krožke, saj takšnega podmladka, kot ga imamo mi, nima nihče drug na svetu. Smo druga država po številu čebelarjev na prebivalstvo,” pravi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. “Med drugim imamo tudi po svetu znano avtohtono kranjsko čebelo, zato moramo čebele, ki so pomembne tudi za ohranjanje narave, skrbno negovati,« dodaja.
»V zadnjih petih letih se je število učencev, ki obiskujejo čebelarske krožke, potrojilo. Trenutno jih je blizu 1200, s 60 na 120 pa se je povečalo tudi število krožkov. In tudi sam prihajam iz enega od njih. Pomembno je tudi, da se tem krožkom, ne glede na krizo, ne bodo krčila denarna sredstva. Mentorji imajo še naprej zagotovljeno povračilo stroškov in na voljo tako učbenike kot druge didaktične pripomočke,« poudarja Noč.
Na koncu se topliški krožkarji zahvaljujemo čebelarjem Čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice za pomoč pri pripravi na tekmovanje: g. Janezu Šerclju, g. Tonetu Andrejčiču in g. Stanetu Šenici in ge. Renati Fabjan za prevoz ene ekipe na tekmovanje.
(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)