Select Page

Na petkovo popoldne je na Osnovni šoli Dolenjske Toplice završalo, saj so se že tradicionalne prednovoletne delavnice razširile v dan odprtih vrat.

»Želeli smo, da bi se ustvarjanja aktivno udeležili tudi starši in drugi obiskovalci, ki bi tako dobili ideje za novo leto in se predvsem družili z učenci, učitelji in vzgojitelji,« je povedala ravnateljica Maja Bobnar.

Letošnje delavnice so ponudile pester izbor ročnih spretnosti. Gostje so izdelovali voščilnice iz papirja s pomočjo različnih tehnik. Lahko so izrezovali in lepili, šivali ali pa se preizkusili v uporabi orodja za izdelovanje reliefne podobe, ki so jo ozaljšali z zlatim prahom. Precejšnja gneča se je ustvarila na stojnici z aranžmaji iz svežega zelenja, kjer so si predvsem gospe spletle adventne venčke in izdelale aranžmaje s svečkami. Malčki so navdušeno nizali perlice za zapestnice, če je soditi po vzkliku nadobudneža: »Še eno bi naredu!« Če pa je koga zamikal bolj umetelen nakit, si je lahko na stojnici izbral kakšnega od kosov, ki so jih že prej na tehniškem dnevu izdelali učenci šole. Drobcene ročice so na drugi delavnici spretno ovijale volno okrog balonov, da so tako s kaširanjem nastajali mrežasti okraski. Natančnejši so se poskusili v starodavni orientalski umetnosti zgibanja papirja, ali pa so se poigrali z das maso, iz katere so nastale različne skodelice. Ideje, kako okrasiti praznično mizo, so lahko obiskovalci dobili na delavnici s pogrinjki. Mentorica je izbrala preproste stilizirane smrečice, ki jih lahko izdelate skupaj z otroki. V tehnični delavnici so v glavnem fantje našli prostor zase, saj so žagali, brusili in lepili, kolikor jim je dala domišljija. Za svoje drobne izdelke se je dalo oblikovati tudi dekorativno embalažo iz papirja in tako je lahko vsak odšel domov opremljen za prihajajoče praznike. Poskrbeli so tudi za osvežitev z vodo in sadjem.

Na dnevu so zbirali prostovoljne prispevke, s katerimi si želijo povrniti material, da bodo lahko še več ustvarjali. Ne bogato obloženi prodajni stojnici pa se je našlo še nekaj mehkih igrač, vrečic čaja, domačega mila, svečnikov, ptičjih krmilnic in raznih drugih sezonskih drobnarij. Vse te izdelke so postavili na prodaj na vsakoletnem Bazarju.

Kljub bolj skromnemu obisku je bilo vzdušje praznično in živahno. »Všeč mi je, da je šola odprta in da živi s krajem,« je pripomnil eden od obiskovalcev. Organizatorica dogodka, Helena Jordan, pa je še dodala, da je z dogodkom zadovoljna, saj združuje generacije in bogati utrip kraja.

                               Maja Klakočar, profesorica slovenščine in angleščine in Sara Gril, 9. a

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)