Select Page

kozolecDa ekologija učencem na Osnovni šoli Dolenjske Toplice ni tuja, so dokazali že, ko so se pridružili vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo, kjer so pobirali odpadke v širši okolici šole.

V tokratni akciji so se lotili šolske zgradbe in posestva. Razdeljeni v različne delovne skupine so urejali zunanje športne površine in parkirišča. Dela so imeli dovolj, saj so ravnali atletsko stezo, ki so jo osvežili z novim lešem in prekopali mivko v jami za skok v daljino. Steza je za učence bistvenega pomena, saj na njej preživijo precej ur športne vzgoje, poleg tega pa jo uporabljajo lokalni atleti za svoje treninge. 

Za prijazno dobrodošlico vsem obiskovalcem šole so se potrudile skupine, ki so poskrbele za pometanje in urejanje parkirišč ter ploščadi pred glavnim vhodom. Dodatna skupina pa je pospravila okrasne kamne okrog šolskega poslopja.

Nekateri učenci so skrbno presadili okrasne rastline in poskrbeli za šolski ribnik. Nekateri pa so pod budnim očesom mentorjev izdelovali dekoracije za okenske police ter izdelke za eko stojnico. Pri tem so uporabljali različne materiale, iz katerih so nastajale prave male mojstrovine.

Z namenom, da bi se eko način življenja na šoli še bolj ozavestil, je skupina mladih raziskovalcev preučila možnosti za ločevanje odpadkov v šoli. Učenci bodo ugotovite predstavili v svojih oddelkih, kjer upajo, da bo ločeno zbiranje odpadkov hitro zaživelo.

Najbolj zanimivo pa je bilo zagotovo opazovati skupino učencev, ki so v družbi dijakov Srednje gradbene in lesarske šole ter podjetja FAN d.o.o. zgradili ličen kozolec na zelenici pred šolo. Dijaki srednje šole želijo podeželskim osnovnim šolam v okolici  podariti kozolec, tako pa tudi promovirajo vpis v svoje programe in zanimanje za gradbene in lesarske poklice. Naši učenci so hkrati spoznali še poklic krovca; kozolec pa priča, da so vsi prisotni svoje delo odlično opravili.

Brez novinarske skupine pač ne gre. Nadebudni poročevalci so zbirali podatke na terenu, fotografirali in zabeležili, kaj se je na ta sončni torek dogajalo na OŠ Dolenjske Toplice.

Mentorji in učenci so zadovoljni, da so delo dobro opravili in da bodo šolsko leto končali v bolj urejenem okolju.
                                                                                                                                                                            novinarska ekipa tehniškega dneva
(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)