Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan, to je 3. decembra, že od leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo obeležujemo neformalen praznik Ta veseli dan kulture, saj je to dan rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan odprejo svoja vrata kulturne ustanove in obiskovalcem ponudijo brezplačne obiske muzejev, predstav, vodene oglede in obiske kulturnih delavnic. Letos se zaradi virusa to izvaja v nekoliko drugačni obliki. Muzeji vabijo k virtualnim ogledom in interaktivnim delavnicam, kar zna biti morebiti še zanimivejše in predvsem drugače, kot je bilo do sedaj.

O Prešernu vemo veliko, med drugimi tudi, da je del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. V javnosti pa je vseeno premalokrat omenjeno, da je bil tudi hudomušen pesnik, ki je tu in tam rad spisal nekaj porogljivih, šaljivih in duhovitih verzov, ter da je v času svojega službovanja kot odvetnik brez zahteve po plačilu pomagal mnogim obubožanim preprostim ljudem, ki so na sodiščih želeli doseči pravico.

Naj bo današnji dan poln novih spoznanj, virtualnih sprehodov in seveda dan veselja, praznovanja in ponosa, da je v slovenski zgodovini živel pesnik, ki je slovenski jezik povzdignil  na najvišji nivo in ga postavil ob bok drugim evropskim jezikom.

Dostopnost