Skoči na glavno vsebino

Spoštovani,

v Uradnem listu Republike Slovenije št. 3/22 z dne 7. 1. 2022 je objavljen Sklep ministrice za nemoteno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela v osnovnih šolah v šolskem letu 2021/2022.

S Sklepom se zaradi epidemioloških razmer in s tem nemotenega izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v šoli ali na daljavo določa ocenjevanje znanja do konca šolskega leta.

Zmanjša se število ocen pri posameznih predmetih, in sicer:

  • pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ 2 uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj 2-krat v šolskem letu, pri čemer obe oceni ne smeta biti pridobljeni na podlagi pisnih izdelkov;
  • če se predmet, za katerega je s predmetnikom določeno manj kot 2 uri tedensko, izvaja po fleksibilnem predmetniku, se znanje učenca oceni najmanj enkrat;
  • pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni več kot 2 uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj trikrat v šolskem letu, pri čemer večina ocen ne sme biti pridobljena pisno.

Učenci, ki zaradi odsotnosti v prvem ocenjevalnem obdobju pri posameznem predmetu niso pridobili nobene ocene, te lahko pridobijo do zaključka pouka v šolskem letu 2021/2022. V skladu s 27. členom Pravilnika učenec, ki zaradi bolezni ali drugih neutemeljenih razlogov ne more obiskovati pouka, je lahko neocenjen iz vseh ali samo posameznih predmetov. Če je učenec neocenjen ob koncu pouka posameznega predmeta, opravlja predmetni izpit.

Z dnem 10. 1. 2022 je NIJZ posodobil izjeme glede karantene na domu za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo s covid-19. Za nalezljivo bolezen covid-19 se pri osebah, ki so bile v visoko tveganem stiku* z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, izvaja karantena na domu, ki traja 7 dni od zadnjega visoko tveganega stika. V skladu z Odlokom o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 87/21, 132/21, 144/21, 149/21, 164/21, 190/21 in 200/21, 2/22) so izjeme za karanteno zaradi visoko tveganega stika z osebo s potrjeno okužbo na virus SARS-CoV-2 naslednje:

  • osebe, ki so prejele poživitveni odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna;
  • osebe, ki so prebolele covid-19, kar dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni;
  • osebe, ki so prebolele covid-19 (kar dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni) IN so bile cepljene z drugim odmerkom cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali so prejele odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag.

________________________
*Opredelitev visoko tveganega stika:
– osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,
– zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,
– drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),
– bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v
zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi…),
– potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Dostopnost