Skoči na glavno vsebino

Dolenjske Toplice, 20. 2. 2022

Spoštovani,
v Uradnem listu Republike Slovenije št. 22/22 z dne 19. 2. 2022 je objavljen Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Odlok začne veljati v ponedeljek, 21. 2 2022.

Za področje vzgoje in izobraževanja so poglavitne naslednje novosti:
– na področju vzgoje in izobraževanja se opušča ugotavljanje izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT),
– ukinja se samotestiranje v šolah, tako za zaposlene kot tudi za učence.

V veljavi še vedno ostajajo nekateri ukrepi, ki so potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, in se z njimi zagotavlja varno učno okolje:
– higienski (umivanje rok, razkuževanje prostorov, zračenje prostorov) in se izvajajo enako kot do sedaj. Ob vstopu v vzgojno-izobraževalni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom;
– vzdrževanje varnostne razdalje med osebami;
– uporaba zaščitne maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3 (v nadaljnjem besedilu: zaščitna maska) je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. V šolah to pomeni, da učenci in zaposleni obvezno uporabljajo zaščitno masko praviloma pri vseh oblikah izvajanja pouka in drugih dejavnosti znotraj šolskega prostora (izjeme so določene v 12. členu odloka) in tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Če učenec ne uporablja zaščitne maske, se mu v prostoru, kjer se izvaja pouk ali druga dejavnost šole, zagotovi varnostna razdalja 1,5 m. Če ima šola v svojih internih aktih opredeljeno, da pomeni neupoštevanje nošenja zaščitnih mask oziroma varnostno-higienskih ukrepov, kršenje šolskih pravil, se po predvidenem postopku izrečejo vzgojni ukrepi.

Še nadalje ni obvezna uporaba zaščitne maske za:
– otroke, do dopolnjenega 6. leta starosti,
– nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in na njihovih vajah,
– osebe, ki izvajajo športno vadbo,
– učence pri pouku športa,
– učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta.

Lep pozdrav

ravnateljica Andreja Koščak, prof.

Dostopnost