Skoči na glavno vsebino

December je mesec, ki v vsakem od nas pričara posebno vzdušje. V tem času se posvetimo najbližjim, poskrbimo za voščila,  obdarovanja,  prijetno počutje v prostorih, v katerih bivamo in tudi sami pričakujemo …

»Novoletni dnevi so kot neodprti paketi,

katerih vsebine še ne poznamo,

a smo zelo radovedni…

Odvijajmo enega za drugim,

dan za dnem na mizi preteklega leta:

le kaj nas čaka v teh zavitkih,

le kaj se nam tristokrat obeta?«

Tudi v šoli se z različnimi dejavnostmi pripravljamo na praznične dni.  Najbolj pomemben dogodek je prednovoletni bazar, ki smo ga več kot uspešno izpeljali 1. decembra 2022. Potekal je v šolski telovadnici, ki smo jo  polepšali z okrasitvijo, ki je pričarala pravo decembrsko vzdušje. Stojnice so bile bogato obložene z različnimi izdelki naših šolarjev. Vsak oddelek je imel svojo stojnico, na kateri so učenci s svojimi razredniki razstavili in prodajali svoje izdelke. Že pri samih pripravah na bazar se je izkazalo, da imajo otroci velik ustvarjalni potencial, kajti izdelki so bili zelo domiselni in raznoliki: obeski, dekorativne smrečice, namizni aranžmaji, venčki, posodice za shranjevanje, voščilnice, sladke dobrote, zeliščni pripravki za nego, uporabni in dekorativni izdelki iz lesa, stojala za prtičke, igrače, sladke dobrote, stenske slike,… Imeli smo tudi pravi foto studio.

Bazar je v različnih oblikah v Osnovni šoli Dolenjske Toplice tradicija že več kot dvajset let. Sama neizmerno rada spodbujam kreativnost in razvijanje ročnih spretnosti, ki pridejo prav tudi v prihodnjih življenjskih obdobjih. Pri otrocih na tak način že v osnovni šoli lahko vzbudimo zanimanje za obdelovanje z različnimi materiali, estetiko, komunikacijo z ljudmi, finančno pismenost in organizacijo dogodkov. Vse to so spretnosti, ki se predvsem v zadnjih letih močno izpostavljajo kot prednost – vsak poklic namreč zahteva vsaj nekaj od naštetega.  Pri otrocih bazar vzbuja podjetniški duh, željo po ustvarjanju in dober občutek, ko se njihovi izdelki razstavijo in prodajo.

Vse pohvale vredno je tudi to, da smo pri svojem delu uporabili kar nekaj odpadnega materiala, ki smo mu z novim namenom podaljšali življenjsko dobo. Imeli smo tudi stojnico, kjer so se izmenjevali novoletni okraski. Pomembno nam je širiti vrednote, kot so varčevanje, sobivanje z naravo in čas zase, ki ga lahko namenimo ustvarjanju in veselju, ko naredimo izdelek, ki nam je všeč. Na bazarju je bila prisotna tudi stojnica Rdečega križa – na tak način smo otrokom predstavili tudi koncept solidarnosti in sobivanja z ljudmi.

Dogajanje je bilo pestro že takoj na začetku. Obiskovalcev je bilo zelo veliko, vzeli so si čas za ogled, klepet in druženje. Vzdušje je bilo prijetno in sproščeno. Nekateri učenci so se opogumili in zaigrali na svoje inštrumente ali zapeli božične pesmi. Tudi ob čajnem kotičku je bilo čutiti dogajanje. Učenci so se kot pravi prodajalci vživeli v svoje vloge z opisovanjem izdelkov in izpostavljanjem njihovih ključnih prednosti – pri tem so zelo uživali. Njihove prodajalske sposobnosti skupaj z zanimivimi izdelki, so omogočili, da je bil bazar zelo uspešen.

Mojemu povabilu na bazar se je odzval tudi naš vsestranski umetnik Andrej Rozman Roza, ki se je med nami zelo dobro počutil.

Za konec pa še vedno zanimiv recept za odlično jed, ki jo priporočam za leto 2023:

»Vzemi dvanajst mesecev, jih očisti natančno vsake grenkobe, skoposti, malenkosti in strahu ter razdeli vsak mesec na trideset oziroma enaintrideset delov, tako da bo vse skupaj zadostovalo za eno leto. Vsak dan posebej vzemi eno do dve tretjini veselja in humorja. Dodati je treba tri zvrhane žlice optimizma, žličko strpnosti, zrnce ironije in ščepec obzirnosti. Vse bogato prelij z ljubeznijo. Pripravljeno jed okrasi še s šopki malih pozornosti in z vedrino serviraj.« 

Helena Jordan, prof.

Dostopnost