Skoči na glavno vsebino
V petek, 17. 12. 2021, so učenci 6. razreda obiskali Tehniški muzej Bistra. Poglavitni  cilj tega dneva dejavnosti je, da učenci spoznajo tehniški muzej kot pomemben pokazatelj razvoja različnih panog na slovenskem in se seznanijo z najbolj zanimivimi zbirkami tega muzeja.

Tehniški muzej Slovenije domuje v nekdanjem samostanskem oziroma grajskem kompleksu v Bistri pri Vrhniki. Naselje in grad nosita ime po bistri vodi kraških izvirov, ki dajejo okolju poseben čar. Bistra je svojo kulturno, politično, gospodarsko in družbeno vlogo v minulih stoletjih zamenjala kar trikrat: od leta 1260 do razpustitve v letu 1782 je bila kartuzija, po prenovi leta 1826 je služila kot graščina, od leta 1951 pa je stalno prebivališče TMS. Glavne muzejske zbirke TMS se nahajajo v nekdanjem kartuzijanskem samostanu.

So izjemno bogate in atraktivne. V tako kratkem času seveda ni možno vsega videti. Bolj natančno smo si ogledali Oddelek cestnega prometa ter Gozdarski in lesarski oddelek. Učenci so z zanimanjem prisluhnili vodičkam, ki sta jim posamezne zbirke predstavili. Pritegnil jih je osebni avtomobil piccolo, ki velja za najstarejši ohranjen avtomobil na Slovenskem in je hkrati tudi eden najstarejših eksponatov Tehniškega muzeja Slovenije. Izdelan je bil  med letoma 1906–1911. In je še vedno v voznem stanju.

Dva učenca sta svoje vtise tudi na kratko zapisala.

Tia: Na ogledu so me najbolj pritegnile živali. Tudi vozila so bila zelo zanimiva. Videli smo prvi avto in vse druge za njim. Nekaj posebnega je bilo slišati, da so našli na Ljubljanskem barju prvo kolo, ki je sedaj staro več kot 5000 let. Živali so bile postavljene v svoje naravno okolje. Videli smo mamo medvedko z mladičema, srne, jelene, orle, podlasice, veverice, sove, divje mačke, lisice, zajce,…pa še bi lahko naštevala. Prikazane so bile tudi lobanje teh živali.

Taj: Naše potovanje mi je bilo zelo všeč. Najbolj zanimive so mi bile živali, ker so mi že itak všeč. Medvedi so bili zelo veliki. Videl sem tudi lobanje in kosti od živali. Tudi veliko zelo starih avtomobilov je tam, pa koles pa motornih koles.

Helena Jordan, prof.

 

 

 

Dostopnost