Skoči na glavno vsebino

Dan smo začeli z naravoslovjem. V okolici doma smo raziskovali zdravilne rastline in zelišča. Vprašanja o rastlinah so se nanašala na način priprave čajev (ali naredimo poparek, prelivek, povrelek), kateri del rastline je zelišče (list, cvet, korenina, korenika, seme, plod, skorja), odkrivali smo lastnosti rastlin (npr. brezovi listi se penijo v vodi, tako naredimo domač šampon). Vsak odgovor je prinesel določeno številko. Številke smo vstavljali v računske operacije in rezultat nam je prinesel kodo za odpiranje kovčkov. V njih smo dobili zdravo nagrado. 

Drugi del nalog je bil o zeliščih, ki smo jih prepoznavali po vonju. Naučili smo se, da vonj zelišč najbolj spodbudiš z mencanjem lista med prsti. Raziskali smo, katero zelišče zdravilno vpliva na notranje organe, na kožo in na naše mišičevje. Vonje smo tudi ocenili in ugotovili, da je celotni skupini najbolj dišala meta, najmanj pa nam je bil všeč vonj žajblja. 

Nadaljevali smo z uporabo IKT v naravi. Šli smo do brega reke Kolpe. S tablicami smo izdelovali animacije. Tablice smo najprej namestili na stojala in določili območje snemanja, v katerega smo nastavili prizor naše animacije. Nato smo si zamislili kratko zgodbo in animirali junake. Za sekundo naše animacije smo določili 20 fotografij. Vsaka skupina (delali smo po trije skupaj) je naredila več kot 150 fotografij. Nastale so zanimive animacije v dolžini do 16 sekund. Všeč nam je bilo, da smo jih ustvarjali z naravnim materialom in kar zunaj. 

Nejc Kastelic, Tilen Sepaher, Urška Zupančič 

Po kosilu smo komaj čakali na kanuizem. Ker je bilo zelo vroče, smo se najprej osvežili v Kolpi. Nato smo se razdelili v dve skupini. Ena je ostala na kopanju, druga pa je šla veslat. Učitelj (stric) Tine nam je pred veslanjem razložil, kako se kanu usmerja in kako pravilno držimo veslo. V vsakem kanuju smo veslali po trije učenci. Najprej smo šli po toku navzgor do jeza, se tam obrnili in veslali nazaj. Nazaj je bilo lažje, saj nam je pomagal rečni tok. Veseli smo bili hrvaške sence. En kanu se je (za hec, namenoma) prevrnil, kar nekaj pa nas je bilo mokrih od vesel. Vseeno smo imeli nasmeh na ustih. Kanuizem smo zaključili s kopanjem in sušenjem brisač. 

Dan bomo zaključili ob ognju. Obetajo se nam plesne in gledališke točke, ki bodo vključevale veliko impro iger in našega smeha. Se že veselimo in upamo, da nas bodo komarji pustili pri miru! 

                                                                                                                         Urška Zupančič in Nika Majer 

Dostopnost