Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 15. 9. 2022, smo prostovoljci OŠ Dolenjske Toplice z našo mentorico Heleno Arzenšek Krajačič obiskali VDC Novo mesto in spoznali njihove prebivalce. Udeležili smo se srečanja oseb z motnjo v duševnem in telesnem razvoju,  z osebami brez motnje s sloganom »V jati z drugačnimi«. Letošnja tema srečanja je bila varnost, zato smo spoznali tudi delo gasilcev.

Zjutraj smo se s kombijem odpeljali v VDC, kjer so nas že čakali gasilci in osebje doma, prav tako pa so nas pričakali naši novi prijatelji.

Najprej so nam gasilci podrobno pokazali njihovo opremo, oblačila in gasilski avto. Lahko smo celo oblekli gasilska oblačila in poskusili gasiti z gasilsko cevjo.

Po predstavitvi gasilcev smo mi za uporabnike VDC- ja pripravili kratek program. Najprej smo skupaj zaplesali, nato pa skupaj izdelovali veliko sestavljanko, ki smo jo poimenovali Plakat prijateljstva. Vsak je na del sestavljanke narisal tisto, kar ima rad ali rad počne. Velika večina je bila navdušena nad gasilci, zato so jih tudi narisali. Prostovoljci smo jim pomagali pri risanju in rezanju. Nastal je zelo pisan in lep plakat.

Ker smo se že dobro spoznali, smo se pomerili v gasilskem tekmovanju na poligonu, ki smo ga pripravili na njihovem igrišču. Sodelovali smo v parih, si pomagali, se vzpodbujali in se veselili. Nihče ni bil jezen, če ni zmagal. Vsi smo bili veseli, da smo lahko sodelovali in se zabavali.

Ob zaključku je sledilo fotografiranje, pogovor in druženje.  Z našimi novimi prijatelji smo preživeli lep dan, si delili smeh in objeme. Spoznali smo, da sploh nismo tako različni in kako enostavno je nekoga nasmejati in mu polepšati dan. Dan je bil lepši tudi za nas, saj smo domov odšli z novimi spoznanji, veliko pozitivne energije in bogatejši za nepozabno izkušnjo.

                                                                                                              Hana Fink, 9. a

Dostopnost