Skoči na glavno vsebino

V petek, 23. 2. 2024, smo učenci 7. razreda imeli pouk malo drugače. Imeli smo tehniški dan z naslovom Elektronika z robotiko.

Vodja dneva, učiteljica Helena Jordan, je načrtovala program tako, da so trije učitelji strokovnih predmetov iz srednje Elektro šole in tehniške gimnazije iz Šolskega centra Novo mesto vodili tri delavnice z različno tematiko.

Učenci smo bili razdeljeni v tri skupine, ki so se  menjavale na 60 min. Vsaka skupina je spoznavala nove stvari in ideje.

V prvi skupini smo se ukvarjali z Arduino kompleti in osnovami programiranja. Najprej nam je učitelj predstavil komplete, nato pa smo ga dobili tudi mi v skupini. Po navodilih smo ga povezali z računalnikom in napisali enostaven program za delujoč mini semafor. Delali smo v računalniški učilnici.

V drugi skupini smo spoznavali osnovne tokokroge in osnovne elektrotehnične komponente. Po navodilih učitelja in njegovih risbah na prosojnici smo sami ali v paru sestavili nekaj osnovnih vezav. Na koncu smo že samostojno naredili nekaj vezav in med seboj tekmovali, kdo je hitrejši. Delo je potekalo v tehnični učilnici.

V tretji skupini smo se ukvarjali s programiranjem robotov s pomočjo programa Mindstorms EV3. Vsaka skupina je dobila svoj EV3 sestavljen komplet, kjer smo ugotavljali, kateri senzorji so priklopljeni na robota in kaj je njihova naloga. Nato smo se še sami preizkusili v programiranju EV3 robota, preizkusili smo delovanje senzorjev. Vsem nam je to tudi uspelo.

Delo v skupinah mi je bilo zelo všeč, tudi moji sošolci so bili navdušeni. Dobili smo veliko idej, ki jih lahko izkoristimo doma, nekateri mogoče celo za vpis v srednjo šolo.

Zoja Mujič, 7. a

Dostopnost